VRIJEDNO PRIZNANJE

'Zbornica' Sonje Tarokić u glavnom programu festivala u Karlovym Varyma

29.06.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Nakon dugo vremena hrvatski film bit će dio glavnoga natjecateljskog programa prestižnoga Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma, pa će 'Zbornica', debitantski dugometražni igrani film Sonje Tarokić, svjetsku premijeru imati na 55. festivalskom izdanju

Film Sonje Tarokić tako će svjetsku premijeru imati u programu 'Kristalni globus' (The Crystal Globe Competition) na 55, Međunarodnom filmskom festivalu koji će se u Karlovym Varyma na zapadu Češke održati uživo od 20. do 28. kolovoza ove godine, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U programu 'Kristalni globus' prikazat će se ukupno 12 filmova od kojih će 11 imati svjetsku, a jedan međunarodnu premijeru.

Sonja Tarokić, uz režiju, potpisuje i scenarij. Producentica je Ankica Jurić Tilić, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Katarina Pilić, a maskerica Sanja Hrstić Kuterovac. Uloge u filmu nose Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i mnogi drugi.

Priča o entuzijastičnoj pedagogici suočenoj sa školskim sustavom

'Zbornica' je priča o novoj i entuzijastičnoj pedagogici Anamariji koja, suočena s ograničenjima školskoga sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima, započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

'Jako smo sretni i ponosni što će naš projekt imati premijeru na tako prestižnom festivalu, za koji mi se uvijek činilo da senzibilitetom jako odgovara ovom filmu', izjavila je redateljica Sonja Tarokić.

Istaknula je da je film rezultat rada neuobičajeno širokog ansambla glumaca i projekt koji je osobno 'svim srcem gurala nekoliko intenzivnih godina'. Posvjedočila je da je to bio 'dugačak i lud proces', a redateljica vjeruje da će cijeloj ekipi mnogo značiti što će film sada izaći na svjetlo dana, pogotovo u ovom novom pozitivnom duhu povratka u kino.

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženoga producenta KinoElektron iz Francuske, te uz te potporu HAVC-a, programa Kreativna Europa - potprograma MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i TFL-a.

Osim toga, u natjecateljskom programu 'East of the West' bit će prikazana i manjinska hrvatska koprodukcija 'Poslije zime', debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača čiji je hrvatski koproducent Damir Terešak (Maxima film). Film je nostalgična i humoristična oda prijateljstvu i mladosti, a nastao je kao crnogorsko-srpsko-hrvatska koprodukcija koju je također podržao HAVC. U programu 'East of the West' bit će prikazano ukupno 12 filmova od kojih svi imaju svoje svjetske premijere.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže više od 200 novih filmskih naslova. Nenatjecateljski programi na ovogodišnjem festivalu bit će objavljeni dva tjedna prije njegova početka.