KNJIŽEVNI FESTIVAL

Zbog lika homoseksulaca zabranili joj dolazak u Dubai

17.02.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Britanska spisateljica Geraldine Bedell, autorica nekoliko romana i novinarka Observera, izjavila je da su joj organizatori Međunarodnog književnog festivala u Dubaiju otkazali nastup jer je u njezinom novom romanu 'The Gulf Between Us', koji uskoro izdaje Penguin, jedan lik – Šeik Rashid – homoseksualac, a zamjeraju joj to što se bavi islamom i ratom u Iraku

Nakon što su Bedell pozvali na prvi Međunarodni sajam književnosti u Dubai, organizatori su joj zabranili dolazak jer su, pročitavši roman, zaključili da je neprimjerena sadržaja, prenosi AP.

Autorica pak tumači da je problem očito u tome što se indirektno spominje da bi lik mogao biti homoseksualac, no da to u romanu nigdje nije izričito potvrđeno. Dio radnje romana zbiva se tokom Ramazana, što je, smatra autorica, još jedan od problema zbog kojih je ne žele u Dubaiju, a na prigovor o pisanju o islamu odgovara da pripovjedačica u romanu sasvim umjereno govori o toj temi.

Bedell tvrdi da je od organizatora festivala njezin izdavač dobio obrazloženje da ne žele da prvo izdanje festivala bude obilježeno kontroverznom knjigom. Naime, Penguin je roman premijerno želio predstaviti na tom festivalu upravo zbog tema vezanih za područje Srednjeg istoka.

Festival nije reagirao na Bedelline tvrdnje, no na službenoj stranici festival opisuju kao prvi takav na Srednjem istoku na kojem će sudjelovati brojni autori u raspravama i potpisivanju knjiga.