ZABRANJENO PUŠENJE

Zbog cenzure Tati ostao bez lule

20.04.2009 u 08:37

Bionic
Reading

Zakon o zabrani promoviranja pušenja stajao je glave uglednog francuskog sineasta Jaquesa Tatischeffa, čija je čuvena lula zamijenjena žutom dječjom igračkom na reklamnom plakatu za retrospektivnu izložbu koja mu je posvećena

Lula koja je za života bila zaštitni znak Jacquesa Tatischeffa - Tatija uklonjena je s najavnih postera za retrospektivu u čast velikana francuske kinematografije. Razlog je strah od kršenja zakona kojim se zabranjuje svako reklamiranje duhanskih proizvoda. Umjesto ležernosti i zamišljenog pogleda, osobina koje su mu donijele mnoge obožavatelje, tvorac i utjelovitelj legendarnog gospodina Hulota u ustima ima smiješnu dječju igračku.

Tatijev lik pojavljuje se, među ostalim, na vozilima pariškog javnog prijevoznika Métrobusa. Unatoč kritikama organizatori nemaju namjeru Tatiju vratiti lulu, pa francuskom prijestolnicom kruži njegova 'razigrana verzija'.

'To je apsurdno i komično', rekao je predsjednik francuske Kinemateke Costa Gravras te nastavio da bi Tati bez dileme pucao od smijeha pri pogledu na svoje slike, prenosi France24.

Jaques Tatischeff rođen je 9. listopada 1907. u ruskoj plemićkoj obitelji. Autor je šest kratkih komičnih filmova, a njegova najpoznatija dugometražna ostvarenja su 'Jour de Fete', 'Les Vacances de M. Hulot', u kojemu je glumio legendarnog gospodina Hulota i film 'Mon Oncle', nagrađen Oscarom.