U ZAGREBU

Završio posljednji Queer Zagreb festival!

01.05.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Nakon što je u nedjelju, 29. travnja, obilježeno desetljeće djelovanja Queer Zagreba, izvedbom remek djela jednog od najpoznatijih koreografa Europe, Raimunda Hoghea, u ponedjeljak, 30. travnja, završeno je deseto, ali ujedno i posljednje izdanje festivala

Svečanim događajem u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svojevrsna komemoracija QueerZagreb festivala i njegova posljednjeg izdanja, pri čemu je u HNK-u izložena cvjetna instalacija Saše Šekoranje uz knjigu dojmova, poklon Queeru.

S izvedbom nekoliko dobro poznatih hitova nastupio je i LeZbor, a prikazan je i kratki film nastao u produkciji Domina o deset godina Queer Festivala. Ceremoniju je vodila Biljana Kosmogina. Na zatvaranju je nastupio i Angelo Madureira s izvedbom 'Delirij'. Rad Angela Madureire već je predstavljen hrvatskoj publici u okviru izvedbenih produkcija udruge Domino na Queeru 2008. i Perforacijama 2011. 'Delirij' podlogu nalazi u brazilskom tradicionalnom plesu frevo, koji objedinjuje spektar glazbenih stilova i plesnih koraka.

Festival je zatvoren uz izvedbu Raimunda Hoghea u Muzeju suvremene umjetnosti 'Umrem li, ostavite balkon otvoren'. Predstava je intimni pogled na vrijeme osamdesetih, na epidemiju AIDS-a, vrijeme provedeno s Pinom Bausch, na vlastite koreografske uzore i Hervéa Guiberta.

Jezik predstave je nepogrešivo Raimundov, ne odstupa se od ritualnosti pokreta i plesa, od simbolike čistoće scene – ispunjene jedino glazbom, od značajnosti dodira i svih mogućnosti koju bliskost nosi sa sobom. Od trenutka kad Hoghe stupi na scenu, zajedno s osam plesača, svi u crnom, te od trenutka kad skidaju crninu da bi pokazali jarke boje svojih kostima, počinje iskustveni ritual kroz koji smo pažljivo vođeni.