PO NEŠTO ZA SVAKOGA

Završio je festival KinoKino, no i dalje vas čeka mnoštvo zanimljivih projekcija

24.02.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Četvrti Međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino službeno je završio, ali posjetitelje u nedjelju čeka niz zanimljivih projekcija među kojima je i pobjednički film ‘Ja sam William’, filmovi u programu Moj prvi odlazak u kino, Klasik s gostima, Kinolektira i drugo

Danski film ‘Ja sam William’ dječji žiri proglasio je najboljim na festivalu, a film je režirao Jonas Elmer.

William nije imao mnogo sreće u životu. Nakon što je ostao bez roditelja, mora živjeti s ekscentričnim ujakom Nilsom koji je prevarant, i još gore kockar. Williama počnu ucjenjivati školski nasilnici, a ujak se zaduži gangsterima koji hitno žele natrag svoj novac. Maleni William morat će spasiti situaciju i priskočiti ujaku u pomoć. Dinamična i simpatična komedija o dječaku koji mora pronaći vlastito mjesto u svijetu bez pomoći odraslih, kratki je sadržaj filma.

Moj prvi odlazak u kino

Zadnji festivalski dan od 11 sati donosi program ‘Moj prvi odlazak u kino’ s blokom od 10 kratkometražnih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Uz zajedničko gledanje i uživanje u čaroliji filmske projekcije, mališani će sudjelovati i u izrađivanju filmskih diplomica koje će moći zadržati kako bi ih podsjećale na njihovo prvo festivalsko filmsko iskustvo. Glumci Filip Riđički i Sara Stanić tijekom projekcije mališanima će uživo čitati dijaloge.

U dvorani Müller publika će u 11,30 sati imati još jednu priliku pogledati film indijskog redatelja i producenta Nila Madhaba Pande ‘Dječakov san’ u kojem snalažljivi dječak Pichku sanja o nečemu što mnogi njegovi vršnjaci uzimaju zdravo za gotovo – vlastitom WC-u.

Film govori o Pichku, dječaku koji živi u siromašnom dijelu New Delhija, najstarijem gradskom slamu gdje nema tekuće vode ni kanalizacije. Sramežljivi dječak sanja o vlastitom WC-u jer mu je neugodno obavljati nuždu na željezničkim tračnicama pred svim svojim susjedima i prijateljima. A tek kako je smrad nepodnošljiv! Pichku će slijediti svoj san i poduzeti sve što je u njegovoj moći da nabavi WC za svoj dom – tihi, čisti i šareno dekorirani prostor, a u tome će mu pomoći novi prijatelj Gopi. Neodoljiva komedija o snalažljivom devetogodišnjaku koji zna da ne može čekati čudo već se mora sȃm izboriti za sebe.

Klasik s gostima: Imam dvije mame i dva tate

Nakon filmskog izleta u indijski slam, slijedi ‘Klasik s gostima’.

Filmsko-bračni par Krelja - redatelj Petar i scenaristica Vesna - predstavit će djeci nezaboravni hit-film Kreše Golika, šarmantnu komediju ‘Imam dvije tate i dvije mame’ o propalom braku i dvije novonastale obitelji koje su i dalje osuđene jedne na drugu.

Poslije razvoda, bivši supružnici osnovali su nove bračne zajednice. Stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao je živjeti s ocem i njegovom novom, atraktivnom suprugom koja je zatim rodila djevojčicu Đuricu. Mlađi sin, desetogodišnji Đuro, ostao je s majkom, koja u braku s drugim mužem flautistom ima sina Draška. Radnja je to hit-filma koji je davne 1968. godine režirao Krešo Golik. Zorana je odglumio Igor Galo kojemu je to bila prva filmska uloga, roditelje legendarni Mia Oremović i Relja Bašić, a Đuru latino pjevač Davor Radolfi, koji je tada imao 12 godina, a izabran je između 200 klinaca na audiciji. Jedan od najpopularnijih filmova Kreše Golika, redatelja koji je bio posvećen ‘malim’ ljudima, nastao je pod utjecajem francuskog novog vala. Izvrsna komedija donosi ozbiljnu priču o bračnoj krizi bivših supružnika ispričanu na jednostavan i neposredan način, s puno humora i simpatije prema likovima.

Film je na Pula Film Festivalu (Hrvatska) 1968 dobio Brončanu Arenu za najbolji film, Zlatnu Arenu za najbolju glumicu (Mia Oremović) i za fotografiju (Ivica Rajković)

Redatelj filma Krešo Golik jedan je od najvećih hrvatskih redatelja. Na početku karijere radio je kao sportski reporter na Radio Zagrebu, a od 1947. godine profesionalno se bavi filmom. Prvi cjelovečernji film mu je Plavi 9, slijede Djevojka i hrast, Od 3 do 22, te melodramatske komedije Imam dvije mame i dva tate i Tko pjeva zlo ne misli, koje su kritičari uvrstili među najbolje hrvatske filmove svih vremena. Ostvario je velik uspjeh i na televiziji, a posebno pamtimo njegove kultne serije Gruntovčani i Dirigenti i mužikaši.

U 17 sati bit će prikazan pobjednički film prema glasovima dječjeg žirija, danska komedija ’Ja sam William’ o snalažljivom desetogodišnjaku Wiliamu koji mora spasiti situaciju i priskočiti u pomoć svojem ekscentričnom ujaku koji se zadužio gangsterima.

ZABAVA ZA NAJMLAĐE

Evo tko je sve bio na otvaranju filmskog festivala KinoKino

Pogledaj galeriju

Prvi puta na festivalu - Kinolektira: Neki to vole vruće

Čast zatvaranja pripala je popularnom programu kina Europa ‘Kinolektira’ koji u 19 sati po prvi put gostuje na KinoKinu.

Za najmlađe gledatelje spisateljica i ovogodišnja članica KinoKino žirija Olja Savičević Ivančević izabrala je kultnu screwball komediju ‘Neki to vole vruće’, svoj omiljeni film iz djetinjstva o dvojici glazbenika koji se odluče preobući u žene kako bi pobjegli mafiji. Redatelj Billy Wilder vješto se poigrava rodnim ulogama i stereotipima, a u glavnim ulogama briljiraju Tony Curtis, Jack Lemmon i Marilyn Monroe.

Dva nezaposlena glazbenika, Joe i Jerry, na Valentinovo 1929. slučajno svjedoče gangsterskom obračunu. Da bi pobjegli mafijaškom šefu Spatsu Colombu, čiji su ljudi pobili pripadnike suparničke bande, njih se dvojica preruše u žene i s lažnim imenima, kao Josephine i Daphne, postanu članice ženskog orkestra na putu za Miami. Joe se zaljubi u pjevačicu Sugar Kane te je u Miamiju zavodi prerušavajući se u bogata plejboja, dok se u Daphne zaljubi vremešni milijunaš Osgood. Najslavnija romantična komedija svih vremena na vrckav se način poigrava s rodnim ulogama i stereotipima, parodirajući druge filmove iz žanra, te poigravajući se s klasičnim motivom obmane.

Billy Wilder je austrijsko-američki redatelj židovskog podrijetla koji bježeći pred nacizmom 1934. dolazi u Hollywood. Jedan od najistaknutijih redatelja svoje generacije poznat je po nizu sofisticiranih romantičnih komedija ironičnih dijaloga. Član tzv. velike petorke američkog filma osvojio je šest Oscara, te ukupno 21 nominaciju. Dobitnik je priznanja za životno djelo Američkog filmskog instituta. Njegovi najpoznatiji filmovi su: Dvostruka obmana, Izgubljeni vikend, Bulevar sumraka, Sedam godina vjernosti, Neki to vole vruće, Apartman i Slatka Irma.

Film ‘Neki to vole vruće’ na Venecijanskom filmskom festivalu (Italija) 1959. bio je nominiran za Zlatnog lava, dobio je Oscara (SAD) 1960. za najbolju crno-bijela kostimografiju, Zlatni globusi (SAD) 1960. za najbolju komediju, najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu (Marilyn Monroe), najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu (Jack Lemmon) i nagradu BAFTA (UK) 1960. za najboljeg stranog glumca (Jack Lemmon).