PAZIN I VIŠNJAN

Završio 9. festival fantastične književnosti

22.08.2010 u 20:50

Bionic
Reading

Deveto izdanje međunarodnog Festivala fantastične književnosti održalo se ove godine na dvjema lokacijama, u Pazinu i Višnjanu. Sudjelovalo je tridesetak pisaca znanstvene fantastike iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine

Dvodnevni festival se održao 20. i 21. kolovoza.

Festival fantastične književnosti, koji se održava kontinuirano od 2002., nastao je s ciljem predstavljanja aktualne godišnje produkcije knjiga znanstveno-fantastičnog žanra u Hrvatskoj i susjednim zemljama, ali i kao poticaj za žanrovsko - književnu obradu tema iz bogate istarske povijesne, kulturne, mitološke i legendarne, etnografske, prirodne i znanstvene baštine', rekao je koordinator Festivala, novinar i publicist Davor Šišović

'Od 2006. godine Festival ima temu na koju se raspisuje književni natječaj s kojega se najbolje priče objavljuju u festivalskoj zbirci kratkih priča. Nakon ranijih godina obrađenih tema o vampirima, staroslavenskim bogovima, divovima i dinosaurima, ove su godine tema Festivala zvijezde, pa tako ovogodišnja festivalska zbirka u kojoj je objavljeno 16 priča nosi naslov 'Priče o zvijezdama'', veli Šišović.

Festival je otvoren predstavljanjem fantasy romana za djecu Pegazari Ivane D. Horvatinčić, zbirke priča Cabron Irene Rašeta, zbirke priča Mit o Heleni i hrvatsko-bosanskohercegovačko-srbijanske zbirke priča Fan(tom) urednika Adnadina Jašarevića; fanzina Eridan, zbirke priča Laboratorij fantastike 009.

Novu nacionalnu nagradu za SF književnost predstavili su Irena Hartmann i Zoran Krušvar, dok je Aleksandar Žiljak predstavio novu ediciju u hrvatskom žanrovskom izdavaštvu, Biblioteku UBIQ.

Prema najavi organizatora, u programu Festivala su i fantasy roman 'Torquata' autorice Iris de Corbavia, ovogodišnje konvencijske zbirke Istrakona i Sferakona te nekoliko žanrovskih hitova iz Srbije.

Drugog festivalskog dana u malom Višnjanu, poznatom po Zvjezdarnici, predstavljena je festivalska zbirka Priče o zvijezdama. Program je počeo u 18.30 sati na trgu kod Palače Sincich, a autori su sami predstavili svoje priče, nakon čega je uslijedilo na Tićanu druženje s Dejanom Šorakom, autorom romana 'Ja i Kalisto' koji uskoro izlazi i u njemačkom prijevodu, te s ravnateljem Zvjezdarnice Koradom Korlevićem koji je održao prigodno predavanje.

Autori djela objedinjenih u ovogodišnjoj festivalskoj zbirci su: Zoran Vlahović, Adnadin Jašarević, Sanja Tenjer, Jasmina Blažić, Boris Švel, Robi Selan, Igor Rendić, Danijel Bogdanović, Aleksandar Žiljak, Ernie Gigante Dešković, Milena Benini, Marko Fančović, Marina Jadrejčić, Mirko Grdinić, Dragana Stojiljković i Pavle Zelić.

U organizaciji ovogodišnjeg bogatog dvodnevnog festivalskog programa na dvjema lokacijama sudjeluju: udruga Albus iz Pazina, Turistička zajednica središnje Istre, Pučko otvoreno učilište u Pazinu, udruga Veliki mali čovjek iz Pazina, festival Sedam dana stvaranja, općina Višnjan i Zvjezdarnica u Višnjanu.
ć