MUZEJI IZVAN MUZEJA

Zavirite u paviljon koji donosi najbolje iz postava vodećih zagrebačkih muzeja

16.05.2018 u 14:57

Bionic
Reading

Pet zagrebačkih muzeja u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) u sklopu projekta 'Muzeji izvan muzeja' od 16. do 20. svibnja u središtu Zagreba publici u zasebnom paviljonu u skraćenom i odabranom obliku predstavlja svoje postave

Projekt 'Muzeji izvan muzeja' zamišljen je kao svojevrstan iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora, kako bi u znatnoj mjeri približio bogatu kulturnu baštinu posjetiteljima među kojima je sve više turista, a istovremeno poboljšao interakciju muzeja i posjetitelja putem novog medija i otvorenog, javnog prostora.

Iza ideje stoje Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić, više kustosice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja te dizajner i umjetnik Nedjeljko Mikac.

  • +11
Muzeji izvan muzeja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Muzeji će biti predstavljeni tzv. u MIM 'paviljonu' – instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, a u obliku ogromnog gnijezda, u čijem 'krilu' su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej (inicijator i nositelj projekta), Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Svaki od muzeja sudionika predstavit će se pomno osmišljenom prigodnom ekspozicijom - Arheološki muzej s postavom 'Arheo-špancir po Zagrebu i okolici', Tehnički muzej Nikola Tesla s postavom 'Bicikl: jučer, danas, sutra', MSU s 'MSU vid(e)okrug' te MUO s postavom 'Šezdesete - prostor modne reinterpretacije'.

U paviljonu će se, uz izložbu, tijekom dana odvijati i brojne stručne radionice, a u večernjim satima predavanja i prezentacije. Dodatna atrakcija posjetiteljima bit će i replika zrakoplova CA 10 Penkala, čiji je original je konstruirao izumitelj Slavoljub Penkala 1910.

Svečano otvaranje programa zakazano je 16. svibnja u 18 sati, a detalje o svim događanjima doznajte na Facebooku.