SWITCH HOUSE

Zavirite u novi galerijski prostor Tate Moderna

17.06.2016 u 08:40

  • +21

Tate Modern Switch House

Izvor: Pixsell / Autor: Landmark Media./IPA/PIXSELL

Bionic
Reading

U nadograđenom dijelu britanskog muzeja Tate Modern, koji će službeno biti otvoren u petak, bit će zastupljeno više umjetničkih djela koja su stvorile žene, ali i više djela umjetnika koji nisu iz zapadne Europe ili Sjeverne Amerike

U novom prostoru naći će se više mjesta za performanse, fotografije i interaktivnu umjetnost, piše The Guardian, ali i za više kafića, trgovina, liftova te mjesta za sjedenje.

Osim obnovljenog postava stare zgrade galerije, kustosi najavljuju brojna iznenađenja u novosagrađenom dijelu koji ukupan galerijski prostor povećava za 60 posto.

Privremeni dom u novom galerijskom prostoru, nazvanom Switch House, pronašla su i dva papagaja, umjetnička instalacija iza koje stoji pokojni brazilski umjetnik Hélio Oiticaca, jedan od 300 umjetnika iz više od 50 zemalja svijeta zastupljenih u novom Tate Modernu.

'Kolekcija je sada više međunarodna, raznolikija i zanimljivija, s puno većom zastupljenošću umjetnica, iako još uvijek ne dovoljno', priznala je ravnateljica Tate Moderna Frances Morris, nadovezujući se na ravnatelja Tatea, sir Nicholasa Serota koji je ustvrdio da novim prostorom nude i nov pogled na svijet u proteklih 120 godina.

'Istaknuli smo velik doprinos žena u umjetnosti, ali neravnotežu u prošlosti ne možemo izbrisati. Kad je Tate Modern otvoren, 2000. godine, u ukupnom broju umjetnika bilo je zastupljeno tek 17 posto žena. U Switch Houseu, koji obuhvaća umjetnost od 1960. godina nadalje, 36 posto prostora posvećeno je ličnostima, a polovica od toga isključivo umjetnicama', rekla je Morris.

Morris nadalje otkriva da je Tate u posjed oko tri četvrtine radova koji će biti izloženi u novom dijelu došao nakon 2000. godine i da je puno njih iz Afrike, s Bliskog istoka, iz istočne Europe, Azije i Južne Amerike.

'Poznata imena kao što su Rothko, Piccaso i Matisse još uvijek su tu te nastavljamo priču o New Yorku i Parizu 20. stoljeća', rekla je Morris, a onda spomenula i nas: 'Tu su i neki novi pristupi u umjetnosti, iz perspektive Sao Paola, Zagreba i Tokija.'