TRIBINA U KINU EUROPA

Žarko Paić na 'Razotkrivanju'

11.03.2010 u 16:23

Bionic
Reading

Na ovotjednoj tribini 'Razotkrivanje', koju u Kinu Europa vodi Srećko Horvat, gostovao je filozof i pisac Žarko Paić

Žarko Paić, jedan od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih filozofa, u povodu nove knjige 'Uronjeni' (Fraktura) govorit će o poeziji, slobodi danas, stanju u hrvatskim medijima, suvremenoj umjetnosti, sveučilištu - svim temama o kojima redovito piše i koje proučava, a kojima je itekako prožeta i njegova pjesnička zbirka.

Paić je jedan od najzanimljivijih i najinformiranijih suvremenih hrvatskih filozofa i proučavatelja kulturnih politika. Njegove knjige, eseji, rasprave redovito pogađaju bit, a Paić pri tome nikada ne igra skrivenih karata, nego uvijek otvoreno i beskompromisno kritizira one najbolnije točke naše suvremenosti, a često poput neke Pitije proriče što će nam se dogoditi u skorijoj budućnosti.

A kada govorimo o novoj zbirci poezije Žarka Paića ona otkriva izvanredan autorov poetski svijet u kojem se na najneposredniji i najjasniji način spajaju njegova filozofska razmišljanja, post-punk poetika i jasna etička komponenta. Poezija Žarka Paića ipak prije svega i nadasve progovara o slobodi i čežnji za njom, a Paić u stihovima daje inovativne, snažne slike i čitatelja ostavlja da nad stihovima razmišlja, da im se vraća i da ih iznova čita i citira.

POGLEDAJTE SAŽETAK TRIBINE