IZLOŽBA ANTE KAŠTELANČIĆA

Zapostavljeni slikar snažnog i naprednog izraza

08.09.2011 u 17:59

Bionic
Reading

Novu izložbenu sezonu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara monografska izložba Ante Kaštelančića, jednoga od najvažnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća

Povod izložbi stogodišnjica je rođenja umjetnika Ante Kaštelančića (Podstrana, 1911. – Split, 1989). Kaštelančićevo slikarstvo posljednji je put opsežno predstavljeno 1986. u Splitu.

Izložba Ante Kaštelančića bila je postavljena u lipnju u Galeriji umjetnina u Splitu, a autorica je bila Iris Slade.

Nakon što su javnosti predstavili djela Zlatka Šulentića, nepravedno zapostavljenog domaćeg stvaraoca, Umjetnička galerija s istom misijom predstavit će i Kaštelančićev opus. Na izložbi će biti zastupljeno 101 Kaštelančićevo djelo, počevši od 1934. do 1989, najavljuju iz Umjetničkog paviljona.

Kaštelančić je tematski ponajviše vezan uz zavičaj, zbog čega je najautentičniji slikar Dalmacije. Ono pak što ga čini jedinstvenim je njegov prepoznatljivi kolorit, čime je dao velik doprinos hrvatskoj modernoj umjetnosti. Cijelo njegovo stvaralaštvo obilježila je dvojnost izraza, nemirni ekspresionistički potez guste i intenzivne boje suprotstavio je stalnoj težnji ka redukciji viđenog.

Ante Kaštelančić
je počeo učiti slikarstvo kod Emanuela Vidovića, školovanje je nastavio u Münchenu od 1926. do 1930, a diplomirao je 1935. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Ljube Babića, koji je na njega značajno utjecao.

Izložba će trajati od 8. rujna do 9. listopada.