ZBIRKA CRTEŽA

Započelo raslojavanje Da Vincijevog 'Kodeksa'

24.03.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Stručnjaci su započeli s razdvajanjem 12 svezaka 'Atlantskog kodeksa' slavnog renesansnog umjetnika Leonarda da Vincija. Taj će projekt pomoći očuvanju najveće zbirke crteža i rukopisa talijanskog majstora

Atlantski kodeks je zbirka od 1.119 originalnih crteža Leonarda da Vincija. Na crtežima su zabilježene Da Vincijeve napredne ideje o geometriji, prirodi, anatomiji, oružju te njegove misli o umjetnosti, privatnom i političkom životu, a dio su kolekcije Bibliotece Ambrosiane.

'Crteži su pohranjeni u 12 svezaka, zbog čega nisu bili dovoljno vidljivi', rekao je otac Franco Buzzi i objasnio da je osnovna ideja projekta omogućiti da 'nevidljiva djela postanu vidljva'.

Kodeks je u sveske podijeljen prilikom restauracije koja je trajala od 1968. do 1972. godine, a projekt razdvajanja listova provodi se u suradnji s međunarodnim stručnjacima, prenosi Reuters. Oni smatraju da će, osim preglednosti, projekt omogućiti i efikasnije čuvanje radova od propadanja.

Po završetku procesa, crteži će biti izloženi u milanskoj crkvi Svete Marije u kojoj se nalazi i Da Vincijeva freska 'Posljednja večera'.