IZBOR UNESCO-A

Zapisi Georgea Orwella uvršteni među najznačajnije dokumente svijeta

21.09.2018 u 10:00

Bionic
Reading

UNESCO je na popis najznačajnijih svjetskih dokumenata uvrstio i osobnu arhivu pisca i novinara Georgea Orwella, autora znamenitih knjiga 'Životinjska farma' i '1984'

Registar zvan 'Sjećanje svijeta' (Memory of the World) arhivski je ekvivalent UNESCO-ovu popisu svjetske materijalne i nematerijalne baštine. Dokumenti u njemu variraju od 'Dnevnika Anne Frank' do Magne Carte, a namjera je zbirku očuvati za sve buduće naraštaje.

S University College London (UCL), koji čuva Orwellove bilježnice, dnevnike, pisma i fotografije, rekli su da je selekcijski postupak za njihovo uvrštenje među svjetski i univerzalno najznačajnije dokumente bio jako strog. Sin Georgea Orwella, Richard Blair, rekao je da je ovo jasna potvrda vrijednosti rada njegova oca.

'Jako sam ponosan zbog ovoga, ne samo zato što mi osobno mnogo znači, nego i zbog ljudi koji su se potrudili da dođe do ovoga priznanja', poručio je.

UCL je od Orwellove udovice Sonije Orwell rukopise i bilježnice posudio 1960. te ih od tada dopunjavao donacijama i kupljenim primjercima. Pisac, rođen kao Eric Blair, nije imao puno osobnih prepiski ni rukopisa, a arhiva sadržava prva pojavljivanja njegovih kasnije dobro poznatih koncepata, poput novogovora, te bilježnicu iz 1943., u kojoj je nacrt za '1984'. Tu su i radne bilješke i dnevnički zapisi iz vremena kad je radio na čuvenoj reportaži 'The Road to Wigan Pier', koja opisuje životne uvjete siromašnih rudara sjeverne Engleske.

U prijavi UNESCO-u UCL je rekao kako je Orwellovo pisanje 'značajno utjecalo na ljudsku misao u svim dijelovima svijeta' te da je taj utjecaj prisutan dan-danas: 'Teško je u bilo kojoj ozbiljnijoj analizi zbivanja, čak i danas, ne pronaći spomen Orwella ili njegovih ideja. Rukopisi i osobni dokumenti zapisani upravo njegovim glasom jedini su koji nam preostaju, i kao takvi su jedinstveni i nezamjenjivi. Povijest čovječanstva bila bi zasigurno siromašnija ako bi im se nešto dogodilo ili ako bismo ih izgubili.'