NATRAG UNAPRIJED

Zanimljiva arhitektonska rješenja natječaja Think space

19.10.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Međunarodni program konceptualnih arhitektonskih natječaja 'Misli prostor/Think space 2012' ponovno se pokazao kao izazovna i vrlo uspješna platforma za razmjenu ideja i iskustava, privukavši interes velikog broja arhitekata i stručnjaka drugih disciplina širom svijeta, a ove su se godine među nagrađenima našla i dvojica mladih hrvatskih arhitekata, rečeno je na predstavljanju pobjednika ovogodišnjih natječajnih ciklusa kojima je zajednička tema bila 'Past forward' (Natrag unaprijed)

'Ideja programa je pokretanje razmišljanja o prostoru na široj, konceptualno-teoretskoj razini, vraćanje arhitekture korijenima i pokušaj propitivanja smjernica koje će se u budućnosti događati u arhitekturi', kazao je predstavljajući rezultate ciklusa u zagrebačkoj 'kući za umjetnost i ljude' Laubi predsjednik organizatora programa Društva arhitekata Zagreba (DAZ) Damir Ljutić.

Cilj je ovogodišnjega ciklusa razotkriti promjene u arhitekturi u posljednjih 30 godina vraćanjem na tri natječaja koja su radikalno transformirala kulturu suvremene arhitekture: 'The Peak Leisure Club' u Hong Kongu (1982), 'Yokohama Port Terminal' u Yokohami (1994) i 'Blur Building' u švicarskom mjestu Yverdon-les-Bainsu (1999).

'Ideja je bila da vidimo što je vrijeme učinilo s tim projektima te kako će danas arhitekti reagirati na projekte koji su u mnogočemu odredili razvoj arhitekture u zadnjih 30-ak godina', kazao je Ljutić.

Temu drugog ciklusa međunarodnog programa Think Space 2012, koji je trajao od ožujka do rujna, zadao je ovogodišnji gost kustos, libanonski arhitekt, urbanist i znanstveni istraživač Adrian Lahoud, jedan od nagrađenih natjecatelja iz lanjskog ciklusa na temu 'Borders' (Granice).

O tome kako su na temu o gradnji poveznica između prošlosti i sadašnjosti pokušali odgovoriti prijavljeni na natječaje odlučivala su zvučna imena svjetske arhitekture i ujedno autori originalnih natječaja, svjetski poznati arhitekti Zaha Hadid i Patrik Schumacher, koji su žirirali natječaj 'Peak', autor projekta Yokohama Alejandro Zaera-Polo, te arhitekti njujorškog studija Diller Scofidio + Renfro, Charles Renfro i Ricardo Scofidio ('Blur').

U cijelom ciklusu od tri natječaja dodijeljena je samo jedna prva nagrada, i to u natječaju 'Blur', skupini arhitekata iz Rumunjske, Poljske, Italije i Španjolske Andreiju Olaruu, Anni Gulinskoj, Eleni Romagnioli i Pablu Romanu za rad 'The Cloud as an Archive'.

Dodijeljena su i tri posebna priznanja, arhitektima Joshui M. Taronu, Adamu Onulovu i Michaelu McGieu iz Kanade za rad 'Chaak', Gautieru Duthoitu iz Francuske za 'Landship' te Leonardu Zuccaru Marchiju za 'Prehistoric Periscope'.

U natječaju 'Peak' druga nagrada otišla je u Austriju rješenju pod nazivom 'Peak Eye' autora Horatiua Valcua i Daniela Reista, treću je dobio britansko-talijanski tim Marco Vanucci i Mirco Bianchini za rad 'Recurs(H)ive II', a posebna priznanja dobili su 'stari znanci' natječaja, nagrađeni i u prošlom ciklusu, Anna Neimark i Andrew Attwood iz SAD-a za rad 'Peak on Peak', te američko-meksički tim koji čine Alfonso C. Medina, Mauricio Kuri, Oscar Gonzales, Alina Castaneda i Alexandra Levian koji potpisuju rad 'Construction of Situations'.

Žirator natječaja 'Yokohama' odlučio je dodijeliti samo posebna priznanja, a među nagrađenima su i dvojica hrvatskih arhitekata - Jakša Kalajdžić ('Yokohama Competition') i Tomislav Katić ('Real Virtuality').

Priznanja su još dobili Marissa Tirone i Greg Bencivengo iz SAD-a ('Upon Arrival: Mediating Cultural Connections through an Adaptation of Japanese Gardens'); Meksikanac Jorge Suro ('Yokohama Terminal: enabling for the living'); Španjolac Pedro Pitarch ('Topological Songlines for Yokohama'); Britanac David Edwards ('The Above, The Below and The City: Ferry Terminal for Yokohama, Japan') te rusko-kuvajtsko-američka skupina Matthew E. Messner, Lulwah Alzaid, Adrianne Joergensen i Evgeniya Plotnikova ('InterEmbrace').

Ove godine arhitekti su pozvani da na zadanu temu pokušaju odgovoriti i kroz pisane članke u sklopu Natječaja za pisane radove 'Past Forward' u tri kategorije - Arhitektonski manifesti, Ikonička arhitektura i Urbani krajolici, čije žiriranje još nije završilo.

Svi izabrani radovi bit će objavljeni u publikacijama 'Think Space', a bit će organizirana i 'Putujuća izložba' koja će početi u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Lauba, a nastavit se izložbom 'Competition(s) in Architecture' u galeriji Storefront for Art & Architecture u New Yorku u prosincu, za koju je financijsku potporu osigurala zaklada Graham Foundation iz Chicaga, te potom u galeriji na arhitektonskom fakultetu Bartlett u Londonu.

Think Space program DAZ je osmislio i pokrenuo u prosincu 2010. Program je zamišljen kao platforma za eksperimentiranje i okupljanje na jednom mjestu s jedne strane uglednih svjetskih imena, te s druge 'glasova u nastajanju' profesionalaca i studenata iz područja arhitekture, krajobraza, dizajna, umjetnosti i humanističkih znanosti, kroz godišnji ciklus od nekoliko međunarodnih konceptualnih arhitektonskih natječaja namijenjenih propitivanju uloge arhitekture u svijetu. Specifičnost natječaja je da su u potpunosti provedeni putem interneta, a konačno događanje i vrhunac programa predstavlja 'Think Space Nekonferencija', koja će se održati krajem veljače 2013.

Ljutić je napomenuo da je tijeku prijavljivanje programa za sudjelovanje u EU-ovim programima financiranja. U planu je dvogodišnji program vrijedan oko 400 tisuća eura, a postoji mogućnost realizacije i višegodišnjeg programa, čija bi vrijednost iznosila 1,8 milijuna eura, kazao je.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a uz potporu Ministarstva kulture RH te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.