PREDSTAVE I KONCERTI

Zagužvalo u Teatru &TD

05.06.2009 u 10:39

Bionic
Reading

U Teatru &TD organiziraju posljednju pred ljetnu 'Gužvu u &TD-u', koja obuhvaća predstave, čak i jednu premijeru, te koncerte kojima će zatvoriti sezonu

Gužva započinje izvedbama predstave ‘Sjena’ autorice Marije Ščekić 16. i 17. lipnja u 20.30 h u velikoj dvorani &TD-a. Predstava je 2006. osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u cjelini, a autorica je, osim koreografije i plesa, studirala i planetarnu geologiju i elektroakustiku. Drugi dio autorskog triptiha predstave je majstor vlastitog butoh stila, koji inače nastupa s jazz muzičarima i u Hrvatskoj prvi put radi u kontekstu kazališta, a autor glazbe je hrvatski kompozitor koji je postavio rješenje tisućljetnog problema Sustava geometrijskih skala. Sjena je 2005. godine upravo na kazališnim daskama Teatra &TD doživjela svoju premijeru te će ovom prilikom biti odigrane dvije posljednje izvedbe za zagrebačku publiku.

16. lipnja &TD u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom ugošćuje 'Fugue', svjetlosnu instalaciju praćenu glazbenim koncertom austrijskih autora Uwea Hauenfelsa i Ruperta Hubera.

Gužva u &TD-u nastavlja se premijernom izvedbom nove plesne predstave 'Ložač sunca', koreografkinje Silvije Marchig, 17. lipnja u 20 sati u polukružnoj dvorani &TD-a. Priča, za koju ne znamo je li i od koga je izmišljena, kaže da sva utrošena ili, kako se nama nekad čini, uzaludna energija, ne ide bilo kuda, nego upravo u Sunce, koje se tako puni energijom i vraća je svima nama. U trenucima kad nam trud ne pronalazi svrhu i kad nam osjećaji ne bivaju uzvraćeni, mi postajemo Ložači Sunca.

'Knjiga mrtvih' bit će premijerno izvedena u okviru Gužve

&TD u gužvi 18. lipnja najavljuje premijeru najduže pripremane i najiščekivanije predstave ove sezone, ‘Knjige mrtvih’, u režiji Zlatka Burića Kiće - prvaka i osnivača Kugla glumišta, koji je danas priznata kazališna i filmska zvijezda u Danskoj. Produkcijski izuzetno zahtjevna, 'Knjiga mrtvih' putuje po prostorima Studentskog centra, istražujući koliko je čestica smrti i koliko čestica života još ostalo od Kugla glumišta i teatra kao umjetnosti uopće.

19. lipnja javno će biti prezentirana predstava 'The Internationalists', losanđeleskog kolektiva scenskih i medijskih umjetnika Poor Dog Group, koji će kroz platformu &TD-ova rezidencijalnog umjetničkog programa adaptirati svoju predstavu za hrvatsku publiku.

Koncertom Ariela Pinka, Amerikanca s iščašenom vizijom popa snimljenog na zastarjelim uređajima u vlastitom domu, 20. lipnja završava ovaj miks kulture u Studentskom centru.