PROFESIONALNI DIO

ZagrebDox Pro: Predavanja Talala Derkija i Claudea Lanzmanna

21.02.2018 u 13:43

Bionic
Reading

ZagrebDox Pro, program usavršavanja filmskih profesionalaca koji se održava u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, ove godine donosi mnoštvo događanja, a predvode ih majstorska predavanja istaknutih redatelja Talala Derkija i Claudea Lanzmanna.

Nagrađivani sirijski autor Talal Derki govorit će o tome što ga je inspiriralo da snimi filmove "Povratak u Homs" iz 2013. i "O očevima i sinovima", koji će se prikazati u konkurenciji zagrebačkog festivala, ali i o svom jedinstvenom pristupu, emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama svoje domovine. Za oba filma sirijski je redatelj osvojio glavnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji na Sundanceu.  

Eminentni francuski redatelj i producent dokumentarnih filmova Claude Lanzmann, najpoznatiji je po devet i pol sati dugačkom filmu "Shoah" iz 1985. godine, ali i kao rodonačelnik primjene intervjua kao filmske tehnike. 

Kroz razgovor s direktorom ZagrebDoxa Nenadom Puhovskim on će govoriti o svojim velikim postignućima, strastima i svjetonazorima. Njegov najnoviji film "Napalm" prikazuje se u festivalskom programu Majstori doxa.

U okviru ZagrebDox Proa održat će se i jednodnevni pitching forum, intenzivna radionica za 12 međunarodnih dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije. Projekti će se predstaviti na međunarodnom panelu koji čine predstavnici filmskih festivala i fondova, TV postaja, distributeri i producenti.

  • +7
Kontroverzni Dox 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Odabrani projekti za ovu godinu dolaze iz Moldavije, Njemačke, Srbije, Rumunjske, BiH, Ukrajine, Francuske, Poljske, Mađarske te iz Hrvatske - "Berekina" Ivane Marinić Kragić i "Jedna od nas" Đure Gavrana. 

Mentori radionica, direktorica festivala DOK Leipzig Leena Pasanen te redatelj i producent Stefano Tealdi sa sudionicima će proći sve relevantne redateljske i produkcijske aspekte, razvijati sinopsisi i traileri te razraditi budžeti za film i načini financiranja. Na kraju radionice pripremit će ih za što uspješniji nastup na pitching forumu gdje će predstaviti svo projekt međunarodnom panelu.

U međunarodnom panelu koji će odlučivati o najboljim projektima su Trevor Birney (Five Point Films), Vladimir Brnardić (HTV), Manuela Buono (Slingshot Films), Carine Chichkowsky (Survivance), Lejla Dediæ (Al Jazeera Balkans), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Elizabeth McIntyre (Sheffield Doc/Fest), Marko Njegiæ (HAVC), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Andraž Pöschl (RTV Slovenija), Daniel Rafaeliæ (HAVC), Oliver Sertiæ (Restart) i Harry Vaughn (Filmski festival Sundance).

  • +13
ZagrebDox - filmovi programa U fokusu: Nova Europa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Tri studije slučaja - o nastanku dokumentaraca iz prve ruke

ZagrebDox Pro donosi i tri studije slučaja, a jedan od njih predstavit će poljska redateljica Anna Zamecka, govorit će o svojoj ulozi redateljice, producentice i jedne od montažerki svog nagrađivanog prvijenca "Pričest" te o etičkoj odgovornosti pretvaranja tuđih života u slike.

Danska redateljica Eva Mulvad bavit će se autorskim dokumentarcima i načinima na koje se stvarnost može preoblikovati u koherentne priče za dokumentarni film. Njezin film "Moderan muškarac" premijerno je prikazan na CPH:DOX-u, a u Zagrebu će se prikazati programu Biografski dox.

Miha Čelar, slovenski redatelj i producent, predstavit će svoj transmedijski dokumentarni projekt iOtok, jedan od prvih projekata takve vrste u regiji, koji je sastavljen od četiri autonomna dijela: interaktivne internetske platforme, mobilne aplikacije proširene stvarnosti, full motion videoigre i cjelovečernjeg dokumentarnog filma.

Publici će prenijeti svoje trogodišnje iskustvo u stvaranju projekta i iskustvo direktne komunikacije s ciljanom publikom za posljednju fazu projekta – cjelovečernji dokumentarni film.

S obzirom da je srpska scena dokumentarnog filma u posljednje tri godine doživjela procvat u autorskom i produkcijskom smislu organizirat će se i diskusija "Uzlet srpskog dokumentarizma: suradnja, splet povoljnih okolnosti ili...?", s gostujućim panelistima iz Srbije, Ognjenom Glavonićem, Bobanom Jevtićem, Borisom Mitićem, Jovanom Nikolić, Milom Turajlić i Biljanom Tutorov.

Središnji cilj ZagrebDox Pro-a je jednako se posvetiti kreativnim i poslovnim aspektima dokumentaristike u Europi danas i olakšati međunarodne razmjene.

ZagrebDox Pro financijski podržavaju potprogram MEDIA Kreativne Europe, Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.