VELIKO PRIZNANJE

ZagrebDox i Puhovski dobili nagradu europskih dokumentarista

03.03.2009 u 20:01

Bionic
Reading

ZagrebDox i Nenad Puhovski dobili su godišnju nagradu EDN-a, krovne udruge europskih dokumentarista

Nagrada EDN-a dodjeljuje se za 'izuzetan doprinos razvijanju europske dokumentarističkekulture', a ove godine pripala je ZagrebDoxu i Nenadu Puhovskom

'Usamo pet godina, ZagrebDox se razvio u važan festival dokumentarnihfilmova, a u sklopu njega održava se i ZagrebDox Pro, okupljališteprofesionalaca dokumentarnog filma. Zahvaljujući ZagrebDoxu i ZagrebDoxProu, filmovi, projekti i profesionalci iz regije uspostavljajukontakt i dobivaju pažnju koju zaslužuju. Sve je to omogućila predanosti strast Nenada Puhovskog', stoji u obrazloženju nagrade.

Maratonskom projekcijom nagrađenih dokumentaraca u nedjelju je završen peti ZagrebDox, na kojemu je prikazano preko 150 filmova autora iz više od 30 zemalja, a prisustvovalo je preko 21.000 gledatelja.

Publici, koja je ocijenila sve filmove vrlo visokom ocjenom, najviše se svidio 'Engleski kirurg' Geoffreya Smitha, a među prvih 20 filmova na rang-listi po glasovima ZagrebDoxove publike čak je pet hrvatskih dokumentaraca – 'Natprosječan', 'Sretna zemlja', 'Srećko', 'Idiot' i 'Drugi Dubrovnik'.

U okviru ZagrebDox Pro programa predstavljeno je četrnaest novih projekata, a nagradu za najbolji 'pitching' dobio je rumunjski projekt 'The Lost Tapes of Adrian Tudor' redateljice Andre Diane Chiriac. Počasni gost festivala, američki dokumentarist Jon Alpert, održao je dvije izuzetno dobro posjećene majstorske radionice.