VETERAN NA FESTIVALU

ZagrebDox: Autorska večer posvećena Nebojši Slijepčeviću

28.02.2019 u 21:53

Bionic
Reading

U petak, 1. ožujka, na Zagrebdoxu će se održati autorska večer u čast jednog od najuspješnijih hrvatskih dokumentarista u prošloj godine, Nebojši Slijepčeviću koji kaže kako je na tom zagrebačkom festivalu prisutan od njegovog prvog izdanja, pa se već malo i osjeća kao veteran

Na prvom ZagrebDoxu prije 15 godina Nebojša Slijepčević je osvojio nagradu publike za epizodu 'Bez tate' iz serijala 'Direkt', koju je podijelio s rumunjskim filmom 'Djeca dekreta'.

'Zato mi je ovo već petnaesti ZagrebDox na kojem sudjelujem, ali u različitim ulogama', rekao je za Hinu Nebojša Slijepčević, koji je ove godine i član žirija međunarodne konkurencije.

U autorskoj večeri prikazat će se dva njegova filma - 'Muški film' iz 2012. i 'Srbenka' iz 2018. Potonji je prošle godine s uspjehom obišao petnaestak međunarodnih festivala, od uglednoga Visions du Reel u švicarskom Nyonu gdje je imao svjetsku premijeru, preko amsterdamske IDFA-e do Sarajevo film festivala na kojemu mu je pripalo Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac.

'Uspjeh tog filma je nadišao sva moja očekivanja. Malo mi je i pokvario planove jer sam puno putovao pa nisam stigao raditi na s novim projektima, no to su slatke muke', rekao je Slijepčević najavivši kako za ovu i iduću godinu već priprema nove projekte.

Među brojnim festivalima koje je u proteklom razdoblju posjetio, ZagrebDox ima za njega poseban značaj. 'Veliki festivali, osobito oni u velikim gradovima, znaju se rasplinuti na puno lokacija. Ono što je prednost ZagrebDoxa je njegova intimna atmosfera, filmovi i gosti su na jednom mjestu i u tjedan dana sretneš sve koje poznaješ', napomenuo je.

Kao član žirija ovogodišnju međunarodnu konkurenciju ocijenio je iznimno jakom. 'Ne govorim tek tako, to su sve redom važni i dobri filmovi, dobar presjek najboljeg iz prošle godine iz cijelog svijeta. ZagrebDox ima i tu prednost da, dok najveći festivali jure eskluzivitet, ovdje se može vidjeti najbolje od najboljeg', zaključio je Nebojša Slijepčević.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih dokumentarista u prošloj godini rođen je u Zagrebu 1973. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te je autor brojnih kreativnih dokumentarnih filmova,od kojih su mnogi prikazani i na ZagrebDoxu, koji pomno prati njegovo stvaralaštvo. Za svoje televizijske dokumentarne filmove triput je nominiran za nagradu Prix Europa.

Njegov dugometražni dokumentarni prvijenac 'Gangster te voli' premijerno je prikazan na festivalu Hot Docs, a potom je postao jedan od najgledanijih filmova u Hrvatskoj osvojivši i nagradu publike na ZagrebDoxu 2013. godine.