OSVOJILI PET ZLATNIH SMIJEHOVA

'Zagrebački pentagram' najbolja predstava 33. dana satire

20.06.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada sinoć su u Satiričkom kazalištu Kerempuh završeni 33. dani satire, tradicionalni festival satiričkih i komediografskih djela, na kojima je ove godine u službenoj konkurenciji sudjelovalo 12 kazališta s 13 predstava

Zlatni smijeh, veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, dobila je predstava 'Zagrebački pentagram' autora Damira Karakaša, Nine Mitrović, Igora Rajkija, Filipa Šovagovića i Ivana Vidića, u režiji Paola Magellija i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

'Zagrebački pentagram' dobio je još dva Zlatna smijeha - za najbolju režiju nagrađen je Paolo Magelli, a za najbolji tekst Ivan Vidić, autor dramoleta 'Zoo' iz 'Zagrebačkog pentagrama'.

Glavna nagrada za mušku ulogu Zlatni smijeh Mladen Crnobrnja Gumbek pripala je Elvisu Bošnjaku za ulogu Mateja u predstavi Jordija Galcerana 'Metoda', u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u suradnji sa Šibenskim kazalištem, te za ulogu Alaina Reillea u predstavi Yasmine Reze 'Bog masakra' u režiji Nenni Delmestre i izvedbi splitskog HNK.

Zlatni smijeh za najbolju žensku ulogu dobila je Doris Šarić Kukuljica za ulogu u predstavi 'Zagrebački pentagram'.

Nagrada Ivo Serdar za ulogu najbolje prihvaćenu od publike dodijeljena je Ljubomiru Bandoviću za ulogu Kjela Bjarnea u predstavi 'Elling' Simona Benta, u režiji Marka Manojlovića i izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrada Sabrija Biser mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike pripala je Frani Maškoviću za ulogu u predstavi 'Zagrebački pentagram'.

Zlatni smijeh, pet ravnopravnih glumačkih nagrada, na ovogodišnjim Danima satire dobili su Saša Anočić, Bruna Bebić Tudor, Nives Ivanković, Sandra Lončarić Tankosić i Pavle Pekić.

Dva posebna priznanja Zlatni smijeh dodijeljena su kostimografkinji Mariti Ćopo i scenografu Ivi Knezoviću

O nagradama su odlučivali članovi ocjenjivačkog suda, u kojemu su ove godine bili glumica Helena Buljan, kazališna redateljica Aida Bukvić i kazališni kritičar Želimir Ciglar.

Nagrade je dobitnicima uručio ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština, koji je, zahvalivši vjernoj publici, i zatvorio festival.

Izbornik ovogodišnjih Dana satire bio je Hrvoje Ivanković, a bili su posvećeni velikom majstoru satire, ruskom književniku Aleksandru Nikolajeviču Ostrovskom (1823.-1886).