OBJEDINJUJE NESPOJIVO

'Zagrebački pentagram' laureat Gavellinih večeri

02.11.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Dodjelom nagrade 'dr. Branko Gavella' predstavi 'Zagrebački pentagram' Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića u režiji Paola Magellija i produkciji Zagrebačkoga kazališta mladih (ZKM) završene su 24. Gavelline večeri

Najbolja predstava, kojoj je tako pripao zlatnik s likom istaknutoga redatelja i teatrologa dr. Branka Gavelle, dobila je i plaketu te novčanu nagradu dnevnoga lista Vjesnik, jednoga od medijskih sponzora.

Ravnateljici ZKM-a Dubravki Vrgoč nagrade su uručili predstavnik žirija Špiro Guberina te zamjenica urednice redakcije kulture u Vjesniku' Helena Braut.

U žiriji 24. Gavellinih večeri bili su, uz Špiru Guberinu, i Helena Braut, Mirjana Zagorec, Marijana Fumić i Franka Perković.

Kako se, među ostalim, ističe u obrazloženju ocjenjivačkog suda što ga je pročitao Špiro Guberina, 'Zagrebački pentagram' je predstava koja hrabro u jedinstveni teatarski doživljaj objedinjuje naoko nespojivo - pet hrvatskih pisaca generacijski, formalno, strukturalno i poetski dijametralno različitih.

Dodaje se da se radi o 'visokoestetiziranoj predstavi koja bez zadrške korespondira sa 'sada' i 'ovdje' i koja savršeno dijagnosticira trenutak našega postojanja'.

U obrazloženju je spomenut i odličan autorski tim te posebno scenografsko rješenje prostora igre te je istaknuto kako je predstava 'Zagrebački pentagram' dokaz da ansambl ZKM-a 'čvrsto stoji na svojim nogama'.

Ovogodišnje Gavelline večeri zatvorene su izvedbom Moliereovog 'Tartuffa' u režiji Dana Vasilea i izvedbi kazališta Teatrul Clasic iz Arada u Rumunjskoj.

Na 24. Gavellinim večerima prikazano je, od 17. do 31. listopada, jedanaest domaćih predstava u konkurenciji i tri gostujuće predstave u izboru Tatjane Gašparović.

Kazališni festival Gavelline večeri prvi put je održan 1973. Zbog ratnih okolnosti ugašen je 1991. a obnovljen 2005.