BOGAT PROGRAM

Zagrebački MUO danas slavi 140. rođendan, evo što je spremio za posjetitelje

17.02.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Muzej za umjetnost i obrt 17. veljače obilježava 140. godišnjicu od svog osnutka, a obljetnicu će proslaviti predstavljanjem novog postava zbirki dizajna i fotografije, obnovljenim trećim katom Muzeja, predstavljanjem nove donacije mode hrvatsko – britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe te otvorenjem izložbe 'Made in'

Jedan od najvećih hrvatskih i zagrebačkih umjetničkih muzeja, Muzej za umjetnost i obrt, pokrenut je 17. veljače 1880., na inicijativu Društva za umjetnost i njegova tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavoga, kao jedne od prvih institucija takve vrste u Europi.

Rođendansku zabavu MUO će početi u 18 sati predstavljanjem novog postava dizajna, satova i fotografije.

U sobi dizajna, navode, posjetitelji će moći razgledati oko 120 predmeta grafičkog i produkt dizajna u razdoblju od 1950-ih do 2016., s fokusom na djelovanje domaćih dizajnerica i dizajnera.

'Osim nezaobilaznih plakata biti će prikazani i predmeti iz područja oblikovanja knjiga, časopisa, gramofonskih ploča i ambalaže. Produkt dizajn predstavljen je kroz ključne komade namještaja nastalih u hrvatskim tvornicama, male kućanske aparate, proizvode od porculana i stakla, igračke te druge kvalitetno oblikovane proizvode', kažu iz MUO.

U novom postavu Zbirke mode na novouređenom trećem katu Muzeja predstavit će se i nova donacija mode '60-ih i '70-ih godina hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright.

'Riječ je o izuzetno vrijednoj donaciji zbirke pret-a-porter i haute-couture mode šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Muzeju su donirani modni primjerci iz vremena koje je bilo vrhunac stvaranja velikog Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora, Louis Vuitona koji su danas ne samo ikonični već su postali primjerom umjetničke prakse u tekstilu', najavljuju iz MUO.

U 20 sati otvara se izložba 'Made in', koja je rezultat dvogodišnjeg europskog projekta Muzeja za umjetnost i obrt koji se u četiri zemlje, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Srbiji, bavio problematikom i odnosom starih obrta i suvremenog dizajna.

Uz MUO, partneri su OAZA (Hrvatska), Muzej za arhitekturo in oblikovanje (Slovenija)l Werkraum Bregenzerwald (Austrija), Nova Iskra, Mikser (Srbija), unutar šire inicijative MADE IN Platforme za istraživanje, dizajn i očuvanje baštine. Djeluje kroz osmišljavanje novih surad- ničkih praksi i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. Platforma uključuje obrtnike, dizajnere, istraživače, kustose i teoreti- čare ujedinjene u postavljanju bitnih pitanja o temama baštine i proizvodnje u suvremenom društvu. Ključne aktivnosti ove platforme su istraživanje i arhiviranje lokalnih obrta, te provođenje dizajnerskih radionica i rezidencija. Rezultati ovih aktivnosti promoviraju se kroz veliku putujuću izložbu i opsežne tiskane i digitalne sadržaje.

'Sintagma MADE IN odnosi se na anonimnu, a dijelom i nehumanu suvremenu proizvodnju u zemljama Dalekog istoka. Istovremeno naglašava poziciju dizajna unutar suvremene, tržišno orijentirane, neoliberalne, kapitalističke paradigme. Ujedno se referira i na prapočetke dizajnerske discipline tj. obrtništvo koje je do početaka industrijalizacije uključivalo angažman obrtnika u svim fazam proizvodnog procesa. Danas, na ivici tehnološke revolucije čini se potrebno ponovo postaviti ključna pitanja o fizičkom i virtualnom pro- storu koji nas okružuje: GDJE je nešto napravljeno? TKO je to napravio? OD ČEGA je to napravljeno? ZA KOGA je to napravljeno? OTKUDA to dolazi?', stoji u najavi izložbe.

Projekt pokriva dvije velike dionice: dionica Arhiv obrta (Crafts Archive) predstavlja 40 regionalnih obrtnika kroz opsežnu fotodokumentaciju i tekstualne zapise, dok osam narativa o obrtu i dizajnu (dionica Crafts — Design Narratives) propituje načine proizvodnje u suvremenom svijetu. Ova je dionica realizirana nizom suradnji više od 30 obrtnika i više od 40 europskih dizajnera. Prvi će se put predstaviti u MUO 17. veljače, a nakon Zagreba izložba putuje u Ljubljanu, Beograd i Andelsbuch.

Povodom obilježavanja 140. rođendana MUO organizira Tjedan otvorenih vrata od 18. do 23 veljače. U tom periodi posjetitelji će moći besplatno razgledati sve zbirke i postave, uključujući i one novoobnovljene.