PROMICANJE ČITANJA

Zagrebačke knjižnice proslavile svoj dan

07.12.2009 u 15:23

Bionic
Reading

U sklopu svečanog obilježavanja Dana Knjižnica grada Zagreba u Gradskoj knjižnici predstavljeni su projekti "Knjižnica širom otvorenih vrata" i "65 plus".

Knjižnice grada Zagreba s ciljem poticanja čitanja i cjeloživotnog učenja te društvene integracije djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom od 2007. godine provode projekt pod nazivom "Knjižnica širom otvorenih vrata", rekla je koordinatorica projekta Hela Čičko. Igraonicama, pričaonicama i maštaonicama uključuje se djecu s teškoćama sluha, govora, čitanja i pisanja u redovne programe knjižnice, dok su kreativne radionice i kulturna događanja namijenjena djeci s teškoćama u razvoju i mladima s mentalnim i tjelesnim invaliditetom. Za slijepu i slabovidnu djecu i mlade organizirani su pak glazbeni edukacijski susreti i ručna izrada taktilnih predmeta.

Programom "65 plus", koji se provodi od prošle godine, nastoji se integrirati osobe treće životne dobi te ih se aktivno uključiti u kulturna i društvena zbivanja. Po riječima koordinatorice Sanje Bunić, u sklopu ovoga projekta dostavljaju se knjige i časopisi u domove starijih i nemoćnih, potiče ih se na kreativno izražavanje i informatičko opismenjavanje, te se priređuju izložbe radova čiji su autori pripadnici treće životne dobi.

S ova dva bogata programa Knjižnice grada Zagreba nastoje proširiti kulturnu djelatnost, osigurati raznovrsnu građu te uvesti nove usluge uz pomoć novih tehnologija, rekla je ravnateljica KGZ-a Davorka Bastić.