KOMEMORACIJA U HNK-u

Zagreb se u četvrtak oprašta od Tomaža Pandura

13.04.2016 u 14:08

Bionic
Reading

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak 14. travnja u 15 sati održat će se komemoracija u spomen na preminulog kazališnog redatelja Tomaža Pandura

Tomaž Pandur zadužio je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svojim umjetničkim radom i djelovanjem kroz uspješne autorske projekte u nekoliko kazališnih sezona: 'Michelangelo' (2013.), 'Medeja' (2012.) i 'Rat i mir' (2012.).

Tomaž Pandur je rođen u veljači 1963. godine, a prvu kazališnu skupinu osnovao je već kao srednjoškolac. Nakon završetka gimnazije u Mariboru upisao je Akademiju u Ljubljani te je diplomirao režiju 1989. godine. Već nakon prve profesionalne predstave 'Šeherezada' dobio je brojne nagrade. Nedugo zatim postigao je i internacionalni uspjeh i svjetska priznanja. S dvadeset i šest godina (od 1989.) postao je ravnatelj Drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, koju je vodio sedam godina, i postavljajući 'Hamleta', 'Fausta', 'Carmen' i 'Božansku komediju' postao je najcjenjeniji suvremeni slovenski redatelj.

Iznimnog vizualnog dojma, spajajući sve grane umjetnosti, Pandur je postizao revoluciju i u samom pristupu i načinu rada s glumcima. Spajanjem različitih oblika umjetničkog izražavanja u jedinstven jezik pozornice svakim svojim projektom stvarao je multikulturalne i višejezične kazališne platforme koje služe kako bi spojile, inspirirale, pobudile i transformirale te otvorile kanale za strujanje novih mentalnih i emocionalnih obrazaca. Kreativan proces uprizorenja kazališnog komada postajao je istraživački laboratorij u kojem se temeljni kazališni izrazi i njihove reakcije otkrivaju i istražuju. Pandur je smještao srž svog kazališta u područje neizgovorenog i neizrecivog, u misteriozno, uvjeren da se temeljni slojevi čovjekovog emocionalnog bivanja, njegova razmišljanja i sjećanja, pojavljuju u procesu kreativnog prijenosa, uvijek blizu ruba, bez suzdržavanja, kroz dekonstrukciju i novu sintezu.

Živio je i radio u New Yorku, Berlinu te posljednjih godina u Madridu, u kojem je 2011. dobio španjolsko kraljevsko odličje Red Izabele II. U Madridu je ujedno vodio svoju kazališnu skupinu Pandur Theaters.

Sa svojim predstavama gostovao je u mnogim zemljama, od Kolumbije, Meksika, Venezule, Argentine do Koreje, Rusije, Francuske, Austrije, Njemačke, Italije i Danske. Suosnivač je i umjetnički direktor internacionalne kazališne organizacije Pandur Theaters.

'Faust', 'Hamlet', 'La divina commedia', 'Ruska misija', 'Hazarski rječnik', '100 minuta', 'Tesla Electric Company', 'Inferno', 'Barocco', 'Caligula', 'Sumrak bogova', 'Rat i mir', 'Medeja', balet 'Symphony of Sorrowful Songs' i 'Michelangelo' samo su neke od njegovih brojnih međunarodnih produkcija.