u studenome

Zagreb jazz festival nakon petogodišnje pauze ponovo dovodi svjetske glazbene zvijezde

21.10.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Nakon petogodišnje pauze vraća se Zagreb Jazz Festival, a ovogodišnje, 11. izdanje, u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza, ali i dašak afro-rock groovea s Malija - nastupit će Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, Vijay Iyer & Wadada Leo Smith, Aaron Diehl Trio te Omer Avital i njegov kvintet Qantar.

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba nastupit će u Tvornici kulture 17. studenoga, u 21 sat. Bassekou je prozvan ‘afričkom inačicom Jimija Hendrixa’, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu, sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti… Bassekou Kouyate, bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N‘Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn).

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba Izvor: Društvene mreže

Jazz koncerti održavat će se u dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 19:30 sati. 22. studenoga nastupaju Vijay Iyer & Wadada Leo Smith, 24. studenoga Aaron Diehl Trio, a 25. studenoga Omer Avital i njegov kvintet Qantar.

Vijay Iyer je slavni američki glazbenik indijskog porijekla koji je diplomirao i matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale. Doktorirao je tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur “Genius” i redovni je professor na Harvardu. Proglašen je jednim od 50 najutjecajnijih Indijaca na svijetu. Prošle godine proglašen je najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a u Zagrebu nastupa u duetu s legendarnim trubačem Leom Wadada Smithom.

Vijay Iyer & Wadada Leo Smith Izvor: Društvene mreže

Pijanista Aarona Diehla smatraju jednim od najboljih interpreta 'Velike američke pjesmarice' - izvodio je skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losangeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa. New York Times ga opisuje kao pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima.

Talentiranog izraelskog glazbenika, kontrabasista i skladatelja Omera Avitala, koji 1992. živi u New Yorku, nazivaju izraelskim Charlesom Mingusom. Omer Avital, 'avatar glazbenog multirječnika' svirao je već u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen. Na njegovom  glazbenom putovanju provest će nas kroz sve ono što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala.

Zagreb Jazz Festival ove godine obilježava 15 godina postojanja tijekom kojih je održano više od 120 koncerata, no zadnji put u Zagrebu održan je 2014. godine. 'Naša politika pri organiziranju koncerata je izvrsnost te smo u Zagreb dovodili isključivo samo najbolje jazz umjetnike i od toga nikada nismo odustali. Teško je nabrojati sve te velike umjetnike, o čijim se se koncertima još i danas priča. Evo nekih: McCoy Tyner, Pat Metheny, Brad Mehldau, Branford Marsalis, Dave Holand, Archie Shepp, Pharoah Sanders....', istaknuo je organizator Festivala Dražen Kokanović .