SAŽETAK PRVOG IZDANJA

Zagreb Book Festival objavio veliko istraživanje o pulsu knjiške publike

07.07.2015 u 14:56

Bionic
Reading

Tijekom sedmodnevnog održavanja premijernog izdanja Zagreb Book Festivala pod motom Kriminalno dobre knjige! u svibnju 2015. godine u prostoru Muzeja za umjetnost i obrt, Ekonomski fakultet u Osijeku, kao partner ZBF-a, provodio je istraživačke aktivnosti tijekom cijelog trajanja Festivala, a organizatori su objavili rezultate

Ekonomski fakultet u Osijeku istraživački je partner ZBF-a kako u koncipiranju istraživačkog plana tako i u njegovoj provedbi. Studenti EFOS-a sudjelovali su na svim danima Festivala te su istodobno provodili dvije vrste terenskog istraživanja – kvantitativno i kvalitativno. Voditeljice istraživanja bile su prof. dr. sc. Jasna Horvat i doc. dr. sc. Josipa Mijoč s Katedre za kvantitativnu ekonomiju i informatiku.

Rezultat ovog partnerstva jest analiza koja domaćoj kulturnoj sceni može povećati kvalitetu budućih izdanja Festivala te dati uvid u želje i navike književne publike, a samim organizatorima pružiti informaciju o prepoznatljivosti Festivala, stajalištima posjetitelja o Festivalu, održanim događanjima, njihovim promišljanjima o budućim sadržajima ovog događanja te demografiju samih posjetitelja.

Strukturirani upitnik konstruirale su voditeljice istraživanja te su ga višestruko testirale i na taj način učinile prikladnim za ovu i srodne istraživačke aktivnosti. Kreirani upitnik, koji se sastojao od četrdeset pitanja (općih, o aktivnostima Festivala, organizaciji te demografskih), ispunilo je 340 posjetitelja ZBF-a.

Rezultati istraživanja pokazali su da su posjetitelji Festivala očekivano u najvećoj mjeri iz Zagreba (78,1 %) te da 21,9 % dolazi iz drugih dijelova Hrvatske ili Europe. Uzorak se sastoji od pretežito ženske populacije (75 %) uz prosječnu starost ispitanika od 35 godina.

Najmlađi ispitanik imao je 17 godina, a najstariji 79 godina. Ispitanici u najvećoj mjeri imaju završene fakultete (57,8 %). S obzirom na status u zaposlenju najviše je ispitanika koji su zaposleni (57,7 %), a zatim i studenata (24,7 %).

Za prikupljanje kvalitativnih i kvantitativnih podataka bile su zadužene studentice diplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Osijeku Ana Zrnić i Tanja Odobašić koje su educirale i mentorirale voditeljice istraživanja. Studentice su imale priliku upoznati se s izazovima terenskog kvalitativnog i kvantitativnog istraživanja te učiti o organizaciji i realizaciji kulturne manifestacije na nacionalnoj razini.

Sudjelovale su na svim događanjima koje je program nudio, složivši se da im je ZBF bio nezaboravno pozitivno iskustvo.

Aktivnosti na Zagreb Book Festivalu

Ispitanicama je ponuđeno da ocjenama od 1 do 5 ocijene 11 aktivnosti koje su organizatori pripremili na ovoj manifestaciji, gdje je ocjena 1 označavala iznimno mi se ne sviđa aktivnost, a ocjena 5 iznimno mi se sviđa aktivnost.

Ispitanici su svoje najveće zadovoljstvo izrazili prema švedskim autorima (4,43) te organiziranim predstavljanjima knjiga (4,37).

Tema ZBF-a

Prema rezultatima analize 54,7 % ispitanika prepoznalo je temu ovogodišnje manifestacije, 38,8 % ih nije znalo odgovoriti na ovo pitanje, a samo 4,4 % ih je odgovorilo kako Festival nema temu.

Važnost ZBF-a

Važnost ZBF-a promatrala se kroz zadovoljstvo ispitanika prostorom budući da je (ne)zadovoljstvo prostorom u kojem je održan prvi ZBF sugestija organizatorima za buduće odluke o odabiru prostora održavanja. Osim toga, ispitanici su ocjenjivali važnost Festivala za Hrvatsku i grad Zagreb.

Tako su prostor održavanja ZBF-a ocjenili izvrsnim (90,9 %; u potpunosti izvrstan 61,5 % i donekle izvrstan 29,4 %), boljim nego očekivanim (89,3 %) te odgovarajućim (92,2 %).

Analizirajući odgovore ispitanika o potrebnosti ZBF-a u Hrvatskoj i u Zagrebu iščitava se visok postotak odgovora na oba postavljena pitanja (98,2 % i 98,5 %).

Posjetitelji su u konačnici ocjenjivali sveukupno zadovoljstvo Zagreb Book Festivalom ljestvicom od od 1 do 5 gdje je prosječna ocjena bila 4,32.

Kada se promotri kupnja knjiga ispitanika, oni su u prosjeku kupovali 2,17 knjiga.

'Veliko nam je zadovoljstvo što smo tijekom prvog ZBF-a surađivali s Ekonomskim fakultetom u Osijeku. Rezultat te suradnje jest jedinstvena analiza ovakvog projekta na domaćoj kulturnoj sceni koja uvelike može povećati kvalitetu budućih izdanja Festivala te dati uvid u želje i navike književne publike. Iako smo sami bili zadovoljni Festivalom, posjećenošću, svim održanim događanjima, sada se u to možemo i uvjeriti ovom analizom te na svemu onome što je bilo dobro inzistirati dalje, a ostalo poboljšati kako bismo našoj publici u idućim godinama pružili još bolji i vrjedniji kulturni sadržaj', rekla je Petra Ljevak iz Naklade Ljevak.