U GALERIJI KRANJČAR

Začudni opus sjajnog kineskog fotografa Rena Hanga prvi put u Zagrebu

19.09.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Organ Vida u Galeriji Kranjčar 19. rujna predstavlja izložbu 'Zakorači ravno u moje srce' renomiranog pokojnog kineskog fotografa Ren Hanga na kojoj donosi pregled njegovog začudnog i radikalnog opusa kojim je propitkivao stereotipe o konzervativnosti kineske kulture

Višestruka ukrštena tijela, neobične, često vrlo zahtjevne poze, uplitanje prirode i životinja u kadar... Sve to dio je neobične vizije Rena Hanga čiji opus obilježavaju intimni portreti njegovih prijatelja koji, s velikom dozom humora, redefiniraju standarde muškog i ženskog identiteta, ali i provociraju stereotipe o Kini.

'Umjesto da svojim radom pridonosi egzotizirajućem pogledu na Kinu on svjesno svoje subjekte smješta u neutralni kontekst, negira dokumentarni pristup, zanemaruje upisivanje kulturnog ili političkog značenja te teži prvenstveno dočarati perspektivu vlastite generacije. Kroz fotografije otvoreno i direktno progovara i o vlastitom homoseksualnom identitetu i gay zajednici. Neopterećen tabuima kroz fotografije želi temama kao što je seksualnost, odnosi i nago tijelo pristupiti kao nečem prirodnom propitujući stereotipe o konzervativnosti kineske kulture. Često je također samoinicijativno vlastiti rad nazivao pornografskim preuzimajući oslobađajući potencijal ostvaren u afirmaciji ljudske seksualnosti. Iako su njegove fotografije cenzurirane u Kini do kraja života živio je i stvarao upravo tamo', stoji u najavi izložbe 'Zakorači u moje srce'.

Ren Hang Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Courtesy of Estate of Ren Hang and OstLicht. Gallery for Photography

Ona je dio Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida koji će se nakon deset godina održavati bijenalno, a ova festivalska off godina bit će obilježena suradnjama s lokalnim organizacijama i festivalima. U ovom slučaju, riječ je o festivalu Ekstravagantna tijela, koji ove sezone ima temu 'Ekstravagantna ljubav' pa je stoga u sklopu Organa Vida pokrenut projekt pod nazivom Organ Vida Sezona 01 Epizoda Ljubav. Vodi ga četveročlani kustoski kolektiv, formiran iz dosadašnjeg festivalskog tima: Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.

U slučaju Rena Hanga, riječ ljubav, objašnjavaju kustosice, često se pojavljuje u nazivu njegovih fotografskih serija, a kasnije i kao naslov nekolicine samostalnih izložbi.

'Ljubav je ujedno i centralna tema poezije kojoj je bio posvećen jednako kao i fotografiji. Istovremeno u pjesničkom se radu iskreno i eksplicitno suočavao i borio s vlastitom depresijom. Upravo je tenzija između te dvije krajnosti bila centralna nit vodilja u njegovom radu', kažu kustosice izložbe koja naziv preuzima iz pjesme Rena Hanga

Zakorači ravno u moje srce

Hodaš u mojim ustima
Pomažem ti skinuti cipele
Skinuti čarape
Ližem tvoje nožne prste.
Držim ih u ustima.
Kao da hodaš u mojim ustima,
Možeš zakoračiti ravno u moje srce.

Hang se ubio u njegovoj 30. godini, u veljači 2017. u Pekingu, nakon duge borbe s depresijom o kojoj je prvi put progovorio 2007. putem bloga 'Moja depresija' čime je otvoreno i javno rušio tabue koji su se često vezali oko mentalnih bolesti u Kini. Te zapise s bloga objavio je i kao knjigu.

Izložba će mu u Galeriji Kranjčar trajati do 6. listopada.