O TINEJDŽERIMA I SEKSU

Zabranjeni mjuzikl postao kazališni hit

02.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Nekada zabranjeni mjuzikl o tinejdžerskoj seksualnosti ponovno je stigao u engleska kazališta te izazvao nezapamćeni interes

Nakon što je na Broadwayu postao hit te ostvario zaradu odpribližno 50 milijuna dolara, kontroverzni rock mjuzikl 'Spring Awakening' (Proljetnobuđenje) ovih dana stiže i na daske engleskih teatara. Djelo je nastalo prematekstu 'Dječja tragedija' njemačkog dramaturga Franka Wedekinda iz  1891. godine, a bavi se odrastanjem i mladimau prvom susretu sa seksualnosti.

Novo uprizorenje Wedekindovog teksta, osim stare priče omasturbaciji, homoseksualnosti  i seksualnomeksperimentiranju, aktualizirano je i temama pobačaja, dječjeg zlostavljanja i pedofilije.

Beskompromisni mjuzikl, kako su ga nazvali američki kritičari, zbogškakljive tematike već je nekoliko puta prošao kroz cenzuru, pa čak i zabranu engleskihkazališta. Djelo je prvi puta izvedeno davne 1963. godine, no nakon samo dvijevečeri Lord Chamberlain je stavio veto na njegovo izvođenje koji je vrijedio svedo 1968. Razlog je bio navodno promicanje tinejdžerske seksualnosti i napad nakonvencionalni moral, prenosi Guardian.

Ponovni dolazak u London, u kazalište Lyric Hammersmith, izazvao jenezapamćeni interes, te su sve karte za premijeru zakazanu za 3. veljače već rasprodane.Jesu li minula desetljeća proširila vidike i pomaknula granice, tek ćemovidjeti.