BORBA ZA JAVNI PROSTOR

Zabrana fotkanja je akcija za poticanje građanskog gnjeva

05.10.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Nakon što je podigao prašinu u medijima i izazvao brojna pitanja građana, danas je posve razjašnjeno postavljanje znaka 'Zabranjeno fotografiranje na Špici' kojim je, stoji u priopćenju, najavljen početak 11. UrbanFestivala

Akcija je društveni eksperiment, dio rada 'Kraj povijesti' Jonasa Staala, nizozemskog umjetnika, čija djela redovito izazivaju burne javne rasprave i reakcije građana.

Kustosice UrbanFestivala Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Marijana Rimanić podržale su performans kako bi ispitale je li svijest o javnom prostoru potisnuta.

'Zanima nas imaju li građani dovoljno gnjeva i snage da se bore za ono što im pripada, unatoč izgubljenoj bitki za Varšavsku i usprkos bujajućim površinama terasa kafića koje naočigled gutaju javni prostor centra grada. Ne pristajemo na novu vladavinu kapitala i totalnu dominaciju korporativne moći, potičemo novu pedagogiju ulice i uvodimo formu terapije šoka', kazale su u izjavi za javnost.

Umjetnik Jonas Staal usporedio je zagrebačku sa situacijom u Rotterdamu kazavši da su ulice tamo u vlasništvu dućana te će se isto dogoditi i Zagrebu kroz pet ili deset godina jer javni prostor, kao mjesto koje pripada svima, nestaje.

'Gradnja ulazne rampe za parkirnu garažu u Varšavskoj koja je rezultirala višemjesečnim prosvjedima prvi je znak procesa u kojem se kolektivno dobro pretvara u privatno dobro', kazao je Staal dodavši da je performansom pokušao održati aktivnim građanski gnjev koji će trebati za nastavak borbe za demokratične prostore.

Debata o akciji Jonasa Staala 'Kraj povijesti' održat će se u subotu, 8. listopada u 18 sati u kinu Grič, na konferenciji UrbanFestivala.

Jesenski dio UrbanFestival počinje sutra, u četvrtak, 6. listopada, u 17 sati u kinu Grič predavanjem Srećka Horvata 'Walk like an Egyptian. Više gradova, jedna borba?'
Bit će predstavljeno deset novih produkcija, među kojima je i pet radova međunarodnih umjetnika te konferencijski i filmski program.

U sklopu festivala predstavit će se, među ostalim, pazinski festival Sedam dana stvaranja, a održat će se i dvije autobusne ture.

Kanadska umjetnica Michelle Teran vodit će zainteresirane autobusom u domove i radne prostore građana koji snimaju filmove o Zagrebu i objavljuju ih na YouTubeu, a arhitektica Dubravke Sekulić na obilazak izabranih nebodera u gradu.

Konferencija se zatvara izlaganjem antropologa i teoretičara Bojana Mucka koji će analizirati eksperimentalnost i efemernost tekućeg izdanja UrbanFestivala, a sam Festival projekcijom filma autora Heinza Emigholza 'Loos Ornamental', dokumentarnog portreta slavnog češko-austrijskog arhitekta Adolfa Loosa.

Festival organizira neprofitna udruga [BLOK], a ulaz na događanja je besplatan.