MAMAC ZA KOLEKCIONARE

Zaboravljeni Klimt spreman za aukciju

02.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon što je više od pola stoljeća stajala daleko od očiju javnosti slika 'Jezero i grane' Gustava Klimta izložena je u Londonu i spremna za aukciju. Prema procjenama stručnjaka, djelo će doseći iznos između šest i osam milijuna funti

U ljeto 1901. Gustav Klimt šokirao je konzervativni Beč svojim erotičnim portretima te od glasnih kritičara pobjegao živjeti na jezero nedaleko od Salzburga, gdje se opuštao slikajući pejzaže.

U tom je razdoblju nastala slika 'Jezero i grane' (Seeufer mit Birken) koja je ubrzo po nastanku prodana. Od godine 1902. bila je u vlasništvu kolekcionara Richarda i Klare Koenigs-Bunge koji su je poklonili svojoj kćeri Marthi kao vjenčani poklon te je otada gotovo posve zaboravljena. O tome dovoljno svjedoči podatak da više od pola stoljeća uopće nije izlagana.

Javnost sada prvi put nakon dugog razdoblja zaborava ima prilike vidjeti djelo u sklopu izložbe u galeriji aukcijske kuće Sotheby's u Londonu. Slika Gustava Klimta bit će ponuđena na aukciji koja će se održati sljedeći tjedan, a očekuje se da će doseći prodajni iznos između šest i osam milijuna funti.