PREDSTAVE NA PRODAJU

Za početak sezone - kazališna burza

22.08.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Početak zagrebačke kazališne sezone više ne izgleda kao prije, jer od 29. kolovoza do 2. rujna u kazalištima Mala scena i Vidra održat će se druga Burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina u RH. Iako u Hrvatskoj nije još uobičajeno da se poduzetnički termini vežu s umjetničkima, priroda tržišnog natjecanja polako ulazi i u kazališne vode. Pogotovo one nezavisnih kazališta, pa je Burza upravo ono što joj ime kaže – prilika da se pogleda, odluči i kupi. Čak i kad je to - kazališna predstava

Prva je Burza održana prošle godine u rujnu, a inicijativa je rezultirala pokretanjem Prvog hrvatskog festivala neovisnih kazališta FEN u Opatiji u travnju ove godine. Mreža je nastala iz želje i potrebe da se neovisna kazališta i kazališne družine registrirane u Hrvatskoj okupe kako bi pojačale svoju vidljivost i na drukčiji način, frontalno i zajednički, pristupili svojoj publici.

Točnije, onima koji njihove predstave žele ponuditi svojoj publici, od ravnatelja škola i vrtića, preko voditelja kulturnih centara do drugih programatora i medijatora čiji je zadatak spojiti kvalitetno kazalište i publiku željnu upravo takvog. Izvrsnost, umrežavanje, javno djelovanje i edukacija osnovne su postavke Mreže, a jedna od razloga udruživanja je i borba protiv konkurencije, tj. onih kazališnih programa koje izvode subjekti neregistrirani u Očevidniku pri Ministarstvu kulture. Zato je i jedan od uvjeta za učlanjivanje u Mrežu upravo registriranost.

Više od tog inzistiranja na formalnostima, koje ima svoje opravdanje, važan je razlog okupljanja u Mrežu i činjenica da je nezavisno kazalište, kao i nezavisna kultura općenito, u sve nepovoljnijem financijskom i svakom drugom položaju.

Na press konferenciji održanoj povodom drugog izdanja Burze Vitomira Lončar iz kazališta Mala scena napomenula je, ponovno jer neke činjenice o hrvatskom kazalištu treba stalno ponavljati, kako od ukupno 117 subjekata registriranih u kazališnoj djelatnosti tek ih je 30 javnih ustanova, dok su svi ostali, formalno, pravno i financijski nezavisni.

Iako je ravnatelj zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština nedavno izjavio kako bi se neovisnim kazalištem trebala nazivati samo ona koja ne dobivaju javni novac putem lokalnih i državnih natječaja, Marko Torjanac iz Kazališta Planet Art upozorio je kako ta tvrdnja nije točna.

Neovisna kazališta su ona koja na natječajima dobivaju novac za program, i taj novac upravo zbog kvalitete programa oplođuju i nekoliko puta, a ono što ih razlikuje od ustanova je činjenica da nemaju svoj prostor, pokrivene hladne troškove i brojno umjetničko i neumjetničko osoblje na plaći.

Definicija neovisnog kazališta gledateljima je možda manje važna od njegove kvalitete, a u nju će se svi zainteresirani moći uvjeriti od 29. kolovoza do 2. rujna u Vidri i Maloj sceni.

U tih pet dana će kazališta Svarog, Moruzgva, Play Drama, Act Lab i Mala scena, zatim Ludens Teatar, Lutkarski studio Kvak, Bacači sjenki, Triko Cirkus Teatar i mnogi drugi izvesti 19 predstava. Samo za vrijeme Burze, publika će njihove predstave moći vidjeti za polovinu uobičajene cijene ulaznice, jer riječ je ipak prvenstveno o promotivnoj akciji, kako i priliči početku sezone.

No Burza je i svojevrsni festival, kao i prilika za razgovor o položaju neovisnih kazališta, pa su na programu i dva okrugla stola, 30. kolovoza tema će biti potencijal kazališta u turističkoj ponudi, dok će se 2. rujna govoriti o budućnosti neovisne umjetničke, pa i kazališne scene u Hrvatskoj. Sve ostale informacije, kao i točan program druge Burze nalazi se na internetskoj stranici