REKORD

Za kinesku vazu platili gotovo 51 milijun eura

12.11.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Vrijedna kineska vaza iz razdoblja dinastije Qianlong, otkrivena tijekom rutinskog pospremanja tavana u jednom londonskom predgrađu, u četvrtak je prodana na dražbi za 50,7 milijuna eura, što je aukcijski rekord i 40 puta više nego što se prije dražbe očekivalo za jedno djelo iz Azije

'Ovo je svjetski rekord za neko umjetničko djelo s područja Azije', rekla je Helen Porter iz londonske aukcijske kuće Bainbridges.

'S obzirom na to da je kraj Tjedna azijske umjetnosti, na dražbi je bilo puno kupaca. Prostorija je bila prepuna kineskih ljubitelja umjetnosti koji su se natjecali za ovaj predmet', rekla je. U svijetu je sve više bogatih Kineza koji sve češće kupuju rijetke predmete iz kineske kulturne baštine i razdoblja carske Kine.

'Nadmetanje je trajalo pola sata. Ne znamo točno tko je kupac, ali vjerujem da je vaza kupljena u nečije ime i vjerujem da je riječ o kineskom državljaninu', kazala je Porter.

Riječ je o vazi iz 1740-ih, koja 'bez sumnje' potječe iz kineske Kraljevske palače. Porter je rekla da će ostati tajna na koji je način gotovo pola metra visoka vaza dospjela u London. Kupcima je samo objašnjeno da je ranije bila u kolekciji engleske obitelji te da je kupljena tridesetih godina prošlog stoljeća.