MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Za bolju dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom 1,7 milijun kuna

30.07.2021 u 21:16

Bionic
Reading

S ukupno nešto više od 1,7 milijun kuna Ministarstvo kulture i medija financirat će 25 od ukupno 75 prijavljenih projekata na Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj

Ponosni smo što ovim projektom i ove godine omogućavamo pristup kulturnim sadržajima, programima vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, književnosti i kulturnoj baštini, ističe Ministarstvo u priopćenju u petak u kojem navodi da će 25 projekata financirati s ukupno 1.743.300 kuna.

Najniža dodijeljena potpora iznosi 20 tisuća kuna, dok je najviša 150 tisuća kuna dodijeljena Udruzi za promicanje stvaralaštva Art studio za program "KULTURING - kulturom do socijalne uključenosti".

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba za projekt "Uho za kulturu" dobit će 142 tisuće kuna, Udruga Filmaktiv za program "Film svima 2021" dobit će 117 tisuća kuna, Umjetnička organizacija Kazalište Ulysses za program "Gledajmo svi! - prilagodba predstava za osobe oštećena sluha" dobila je 105 tisuća kuna.

Po 100 tisuća kuna dobili su Centar up2date za program "Dubrovnik na dlanu", Hrvatski institut za pokret i ples za plesnu predstavu "Translations" te Udruga za razvoj 'uradi-sam' kulture za program "Radiona #InkluLab - inovativne umjetničke i kulturne prakse".

Riječ je o programima visoke kvalitete i profesionalnih standarda koji obuhvaćaju široka područja kulture i umjetnosti, ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju da su projekti predloženi za financiranje inkluzivni za osobe s invaliditetom, odnosno orijentirani na sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima, što je važan aspekt uključenosti u društvo osobama s invaliditetom s naglaskom na djecu i mlade s teškoćama u razvoju kojima je ograničen pristup kulturi i umjetnosti.