KONCERT U POGONU JEDINSTVO

Yo La Tengo u Zagrebu: Rock enciklopedija za glazbene fanatike

12.05.2018 u 17:34

Bionic
Reading

Sinoć u Pogonu Jedinstvo Yo La Tengo nisu odsvirali niti jednu identičnu pjesmu kao na svom prvom zagrebačkom nastupu, prije četiri i pol godine u klubu Tvornica. Budući da su, baš kao i tada, svirali gotovo dva i pol sata podijeljeno u dva seta, dojma smo kao da smo ih gledali četiri, a ne dva puta. Ako vam sve to zvuči kao previše glazbene geekovštine, trebali ste se prošetati savskim nasipom sinoć oko ponoći i prebrojati sva nasmijana lica kojima su indie rock enciklopedisti iz Hobokena priuštili još jednu nezaboravnu večer

Možda se sjećate, prije četiri godine ustanovili smo da su Yo La Tengo naši najbolji prijatelji. Na takav nas je zaključak naveo predivan koncert u Tvornici kulture, gdje nas je legendarna trojka prvo usisala u vrtlog nježnog i tihog uvodnog seta, a nakon stanke katapultirala bučnim gitarskim poletom. Njihovo superiorno poznavanje i razumijevanje glazbe, od ambijentalne elektronike, soula, preko kraut rocka i psihodelije do punka i noise rocka, obogaćeno humorističnim i nepretencioznim začinima, izvanvremenska je kvaliteta koja nas je natjerala da im se još jednom vratimo, ovoga puta u znojan, ali akustički vrlo prikladan prostor Jedinstva na savskom nasipu.

Still in Zagreb #photobygeorgia

A post shared by Yo La Tengo (@therealylt) on

Ako je suditi po doživljajima na njihovom Instagramu, i oni su se veselili povratku u Zagreb. Došli su iz Münchena dan ranije, šetali Zrinjevcem i Gornjim gradom, obišli Muzej suvremene umjetnosti, klopali street food, radili ono što kulturni turisti širokih svjetonazora obično rade. Vjerojatno nisu znali da će se u klubu pored prostora gdje nastupaju te večeri održavati metal festival, ali su se organizatori oba događaja potrudili da ne bude miješanja zvukova, a Yo La Tengo su svoj cjelovečernji program, opet podijeljen u dva seta, započeli u 20:30, kraut rockerskom 'You Are Here' s aktualnog albuma 'There's a Riot Going On'.

Predivno, starinski dekorirana pozornica, s visećim vinilima, tepihom i uredno složenim instrumentarijem, stvorila je dojam kao da smo u bendovoj prostoriji za vježbanje, gdje Ira, Georgia i James ležerno šeću od jednog do drugog instrumenta i rekonstruiraju nastanak svojih pjesama. One, kako otkrivamo gledajući ih drugi puta, mogu biti kakve god trojka u datom trenutku poželi: tihe, glasne, puzajuće, psihodelične, nježne, odšarafljene, ovisno o kontekstu u koji ih bend smjesti. A bend je toliko vješt da u bilo kom trenutku iz šešira može izvaditi bilo koju od njih i prearanžirati je tako da idealno sjedne u odgovarajući segment koncerta.

Naime, u skladu s maksimom da dva koncerta nikad ne smiju biti ista, Yo La Tengo kao da su pomno proučili setlistu iz Tvornice od prije pet godina, i odlučili ne ponoviti ama baš ni jednu stvar. Tako smo u tišem, prvom setu doživjeli iznenađenja poput prastarih 'One PM Again' ili 'Black Flowers', koje su na ovoj turneji slabo ili nikako svirali, dok su u glasnijem setu gladno zajahali na potpuno neočekivane bisere poput 'Here to Fall' ili 'Nothing to Hide' s revaloriziranog albuma 'Popular Songs'. Bilo je tu i zamjena konteksta, poput prastare 'Deeper Into Movies', poletne noise pop sačekuše oguljene u nježni akustični tretman, dok je na drugoj strani ogledala, u žestokom setu gotovo noiserski odsvirana 'Stupid Things', koja je u studijskoj izvedbi nježna i mekana.

'For You Too' Izvor: Društvene mreže

Čak i da na stranu ostavimo sve te igrarije sa set listom, samo promatrajući Jamesa McNewa kako ležerno okida svoj izlizani Fender Jazz bas (i kontrabas) i šuška po perkusijama, Georgiju Hubley kako na rubu šezdesete neumoljivo pere po bubnjevima, gitari i antiknim klavijaturama, te nevjerojatnog Iru Kaplana kako nježno zavodi akustičnu gitaru, potom ostavlja srce na klavijaturama, a na koncu divljački cijedi zadnju kap solaža iz svojih gitara, svjedočite sintezi povijesti glazbe promatranoj iz samo njima svojstvene optike.

I zato tek na kraju, kad nakon noiserskog provjetravanja pojačala u završnoj 'I Heard You Looking', izađu na bis i opletu Black Flagovu 'Nervous Breakdown', e da bi opet spustili loptu s 'Our Way to Fall' i odaslali nas u noć s nježnom uspavankom 'Dreaming' od Sun Ra, shvaćate da iznenađenja više nema. Ako vam to nije dosta, lijepo kaže Ira na kraju – idite večeras u Beograd, ili prekosutra u Budimpeštu. Gdje god se zatekli, Yo La Tengo će vam udariti takav pečat na mapi koncertnog života da ćete htjeti izgrliti i njih, i sve oko sebe, i jedva ćete čekati sljedeći put da ih ponovno vidite. Jer, tko zna što će sve tada izvući iz šešira.