NAGRADNJAČA

Yellowjackets i 3 Cohens Sextet u Rovinju

15.05.2012 u 12:30

Bionic
Reading

U sklopu 2. Avantgarde Jazz Festivala u Maistrinom hotelu Lone u petak, 18. svibnja nastupit će kultni jazz fusion sastav Yellowjackets, a dan nakon 19. svibnja, ista pozornica će ugostiti najbolju klarinetisticu svijeta Anat Cohen u pratnji 3 Cohens Sexteta. Tportal.hr poklanja ulaznice za oba koncerta.

Yellowjackets je sastav koji u svojoj višedesetljetnoj karijeri broji više od dvadeset albuma, brojne nagrade i priznanja, među kojima i nekoliko Grammyja, kao i nominacija za ovu prestižnu nagradu. Njihov posljednji album 'Timeline' osvojio je dvije nominacije za nagradu Grammy u kategorijama najboljeg instrumentalnog jazz albuma i najbolje kompozicije džeza.

Iako se tijekom dugogodišnje karijere postava često mijenjala, svoj su glazbeni pristup uvijek zasnivali na mješavini džeza, funka, R&B-a i popa te ponekad world musica, a nazivaju ga rhythm & jazz. Uz originalan zvuk utemeljen na akustičnim i električnim glazbalima te iznimnu glazbenu vještinu članova sastava, njihova se glazba odlikuje izvrsnim improvizacijama, suvremenim ritmovima i lijepim melodijama te nadasve spontanošću i produhovljenošću. Početkom 2012., sastavu se pridružio basist Felix Pastorius, sin poznatog Jacoa Pastoriusa.

Sekstet 3 Cohens čine jedna sestra i dva brata iz Izraela, tenor saksofonistica i klarinetistica Anat Cohen, trubač Avishai Cohen i sopran saksofonist Yuval Cohen u pratnji sjajnih glazbenika pijanista Yonatana Avishaija, basiste Omera Avitala i bubnjara Francka Agulhorna. Osim što su nastupali na pozornicama diljem svijeta, sastav 3 Cohens snimio je i tri studijska albuma 'One', 'Braid' i 'Family'. Kad ne rade zajedno svaki od Cohena briljira pojedinačno. Višestruki su dobitnici niza nagrada i priznanja - najstariji brat Yuval dobitnik je prestižne izraelske nagrade Landau, Anat je uz brojne druge nagrade, ove godine proglašena najboljom klarinetisticom po izboru Downbeata i Jazz Timesa, a Avishai, najmlađi Cohen 2011. ušao je u finale nagrade po izboru kritičara DownBeata, u kategoriji zvijezda u usponu (jazz glazbenik, instrument truba).

Početak koncerata je u 21 sat, ulaz od 20 sati.

Ulaznice za oba koncerta su osvojili: 

Sanja Kantaruti
Maja Odobašić
Henry Radanović