ANGAŽIRANA ARHITEKTURA

Wang Shu ovogodišnji dobitnik Pritzkerove nagrade

29.02.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Dobitnik ugledne nagrade Pritzker, najznačajnije nagrade u svijetu arhitekture, ove je godine kineski arhitekt Wang Shu, kojemu je dodijeljena za njegov 'snažan osjećaj za kulturni kontinuitet i oživljavanje tradicije'

Wang (1963.) je ujedno i prvi kineski arhitekt kojemu je dodijeljena nagrada koja se smatra 'Nobelom arhitekture'. Godine 1983. dobio ju je kineski američki imigrant I.M. Pei, najpoznatiji po piramidama ispred pariškog Louvrea.

Kako se navodi na internetskim stranicama nagrade, odluka da kineski arhitekt bude dobitnik Pritzkerove nagrade 2012. 'potvrđuje ulogu koju će Kina odigrati u razvoju arhitektonskih ideala', kazao je Thomas Pritzker, predsjednik upravnog odbora Zaklade Hyatt, koja dodjeljuje 100 tisuća dolara vrijednu nagradu. Stručni žiri posebno je pohvalio važnost Wangovih ostvarenja u zemlji rapidne modernizacije i urbanizacije.

'Ta je nagrada san svakog arhitekta... jako sam sretna zbog njega', kazala je umjesto Wanga, koji se trenutno nalazi u SAD-u, njegova supruga Lu Wenyu, s kojom od 1997. vodi zajednički projektantski biro Amateur Architects.

Dobitnici Pritzkerove nagrade u prošlosti su bili velikani arhitekture poput američkoga arhitekta Franka Gehryja koji je projektirao Guggenheimov muzej u Bilbau te, među ostalima, Nizozemac Rem Koolhaas koji je projektirao pekinško sjedište kineske središnje televizije CCTV i švicarski arhitektonski tim Herzog i De Meuron, autori nacionalnog olimpijskog stadiona poznatog i kao 'Gnijezdo'.

Wang, kojemu je prošle godine dodijeljena Zlatna medalja Francuske akademije arhitekture, u svojim djelima objedinjuje moderni dizajn i tradicionalne materijale. Njegovih se pet ključnih ostvarenja nalazi u Kini, i to većinom u provinciji Zhejiang nedaleko od Šangaja, a uključuje tri sveučilišna kampusa i zgradu Povijesnog muzeja u Ningbou.

Kineska rapidna urbanizacija čini pitanje uspostave odgovarajućeg odnosa između sadašnjosti i prošlosti 'posebno pravovremenim', budući da recentni procesi urbanizacije u Kini pozivaju na raspravu o tome bi li arhitektura trebala biti utemeljena u tradiciji ili gledati isključivo prema budućnosti, kazao je predsjednik žirija Peter Palumbo. 'Kao kod svih važnih arhitektonskih rješenja, Wang u svojim djelima nadilazi tu dilemu stvarajući bezvremensku arhitekturu duboko ukorijenjenu u specifični kontekst i istodobno univerzalnu', kazao je.

Žiri je Wangov rad ocijenio kao 'primjer stvaranja snažnog osjećaja kulturnog kontinuiteta i obnovljene tradicije'.

Wang projektira nove građevine utemeljene u kineskoj stilskoj tradiciji koristeći se recikliranim materijalima. Za kampus Umjetničke akademije u Hongzhou koristio je više od dva milijuna pločica sa srušenih kuća i ugradio ih u krovove novih zgrada. Knjižnicu kampusa Wenzhang Sveučilišta Suzhou čini skupina niskih četvrtastih građevina ukopanih u zemlju, u skladu s tradicijom feng shuija, nasuprot visokim zgradama koje blokiraju protok energije između planina i vode.

Godišnja nagrada Pritzker dodjeljuje se arhitektu čija djela objedinjuju talent, viziju i angažiranost, te daju dosljedan i značajan doprinos čovječanstvu i izgradnji okoliša kroz arhitekturu. Dodjeljuje se od 1979. godine, a njezin je prvi laureat bio Amerikanac Philip Johnson