'DIE WALKÜRE'

Wagnerova tetralogija u Lepageovoj viziji

13.05.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Kao završni prijenos sezone iz Metropolitana, u subotu je na programu je 'Die Walküre', drugi dio Wagnerove tetralogije 'Prsten Nibelunga', u režiji Roberta Lepagea

Postavljanje Wagnerove tetralogije 'Prsten Nibelunga' golemi je izazov i za uhodane, financijski potentne operne kuće koje raspolažu ne samo ansamblom koji se može uspješno obračunati sa zahtjevima Wagnerovih partitura, već koje su u stanju okupiti suverenu ekipu solista. Budući da se radi o trenutno najzvučnijem i najskupljem projektu njujorške operne kuće, Met je sezonu prijenosa otvorio 'Rajninim zlatom', koji više funkcionira poput predigre unutar golemog ciklusa, da bi ju završio drugim dijelom, 'Walküre'. Sljedeće sezone na programu su dva preostala dijela, 'Siegfried' i 'Sumrak bogova'.

Zahvaljujući prije svega Lepageovoj intervenciji, Metropolitan je uspio barem donekle izaći iz anakronog okvira većine svojih produkcija. U 'Rajninom zlatu' vizija kanadskog režisera pokazala se vizualno dojmljivom, u čemu nemalu zaslugu imaju golema pokretna mašinerija s rotirajućim gredama na sceni i elaborirane high tech intervencije, ali istovremeno je iznijela sasvim pristojnu dozu statičnosti na sceni. No tri čina 'Walküre', u ukupnom prosječnom trajanju od oko pet sati, koja je dramski i glazbeno bitno razvijenija od prvog dijela ciklusa, bit će zapravo pravi test nove produkcije.

Utješna najava završnog prijenosa sezone svakako jest pojava Jamesa Levina za dirigentskim pultom. Levine, glazbeni direktor Meta i jedan od rijetkih dirigenata današnjice koji je posve suveren u tumačenju Wagnerovih partitura, što je pokazao tijekom izvedbe 'Rajninog zlata', zbog zdravstvenih razloga drastično je smanjio broj nastupa u sezoni.

Boga Wotana nanovo tumači velški bas bariton Bryn Terfel, inače veoma pouzdani interpret, koji se u wagnerijaskom repertoaru ipak pokazao nešto manje uvjerljivim nego u Mozartovom. Njegovu ženu Fricku pjeva mezzosopranistica Stephanie Blythe, koja je ostavila veoma dobar dojam tijekom prvog dijela tetralogije.

Među novim tumačima su poznati i hvaljeni njemački tenor Jonas Kaufmann u ulozi Siegmunda, koji se tek mora dokazati u wagnerijanskom repertoaru, Deborah Voight kao Brünhilde, Wotanova kćer te Eva- Marie Westbroek kao Sieglinde, dok Hundinga pjeva njemački bas Hans-Peter König