GOOGLE ART PROJECT

Vrijeme je za virtualno razgledavanje muzeja

05.04.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Google je dodao 151 novu destinaciju Google Art Projectu koji omogućava virtualnu šetnju poznatim svjetskim kulturnim odredištima

Svi korisnici interneta imaju prilike, ne pomaknuvši se iz vlastita naslonjača, istražiti blaga francuskog Versaillesa, prošetati se londonskom Nacionalnom galerijom ili muzejom Tate Modern, a ako su raspoloženi za nešto posve drukčije – razgledati grafite u brazilskom São Paulu.

Među novim destinacijama čak je deset londonskih galerija, među kojima su dva stoljeća stara Dulwich Picture Gallery, muzej V&A, Serpentine Gallery, Royal Collection, Imperial War Museum i Jewish Museum. Putem interneta moguće je razgledati i Nacionalne galerije Škotske i Walker Art Gallery u Liverpoolu.

Googleov Art Project korisnicima omogućava virtualne šetnje poznatim svjetskim muzejima. Kreće se slično kao i u računalnim igricama, korištenjem miša i kursora,a tijekom virtualne šetnje odredištem po vlastitu odabiru posjetitelji imaju prilike pogledati stalni postav, detaljno koliko požele.

Pojedini radovi dostupnu su u rezoluciji od sedam gigapiksela te se mogu analizirati potezi kistom, kao i tekstura djela i saznati detalji o autorima.

Proširivanjem projekta sada je moguće razgledati više od 30.000 umjetničkih djela u muzejima i galerijama u 40 zemalja svijeta. Ako želite, imate opciju odabrati bilo koje od tih djela i kreirati vlastitu galeriju.

Google Art Project
pokrenut je početkom prošle godine kada je u njemu sudjelovalo tek 17 muzeja.