DAN IZRAELA NA BEJAHADU

Vrhunski nastup The Idan Raichel Projecta

30.08.2010 u 19:26

Bionic
Reading

Program jedanaeste židovske kulturne scene Bejahad u Opatiji polako završava, a pretposljednji dan posvećen je Izraelu. Vrhunac cijele manifestacije bio je nastup izraelske, ali i međunarodne glazbene skupine The Idan Raichel Project koja je oduševila goste na opatijskoj ljetnoj pozornici

Dan je počeo pomalo gorkim tonom jer je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yossi Amrani bez riječi pojašnjenja otkazao svoje predavanje 'Izrael i židovske općine'.

Uslijedilo je predstavljanje izuzetno nadarenog grafičara svjetskoga glasa Dana Reisingera, rodom iz Vojvodine, koji od 1948. živi i radi u Izraelu. Reisinger ne prestaje iznenađivati grafičkim rješenjima, posebno na plakatima, što ga je i proslavilo.

U nadahnutom predavanju Mia Rajner je govorila na temu 'Holokaust u izraelskoj likovnoj umjetnosti' pokazavši glavne crte rada najvećih izraelskih umjetnika, preživjelih u Holokaustu, i kako su u prvim godinama stvaranja države Izrael, unatoč teškim traumama s kojima su u obećanu zemlju stigli iz Europe, puni poleta i s velikom nadom stvarali iskaz koji je obilježio vizure fundamentalnih izraelskih institucija kao što je Muzej Holokausta Yad Vashem

Kao i svake godine, prikazan je i suvremeni izraelski film pa je ovoga puta to bio 'Diplomat', tragikomična i vrlo uspješna priča o sudbini židovskih doseljenika iz Rusije koji u hotelu Diplomat u Tel Avivu, umjesto nekoliko mjeseci, provode više godina.

Gotovo cijeli tjedan sudionici Bejahada su s velikim nestrpljenjem očekivali nastup etno i world music grupe The Idan Raichel Project, s pravom, jer se u proteklih jedanaest godina, koliko traje Bejahad, rijetko pamte trenuci tako dobre interakcije glazbenika i publike.

The Idan Raichel Project zapravo i nije standardna glazbena grupa, već gotovo glazbeni pokret u kojem Izraelac, izvanredni skladatelj i klavijaturist Idan Raichel okuplja osamdesetak glazbenika iz više zemalja slažući sastav prema prilikama.

Sedmeročlana grupa koja je nastupila u nedjelju navečer na opatijskoj ljetnoj pozornici jednostavno je briljirala, posebno zbog virtuoznog nastupa sudanske pjevačice i kolege iz Jemena.

Publika je očajno željela još pa i još, ali su se glazbenici pristojno zahvalili i pokupili jer su u tri sata ujutro već letjeli iz Trsta preko Rima natrag u Tel Aviv gdje večeras opet nastupaju.