MINISTARSTVO KULTURE

Vrgoračke kugle zaštićena prirodna baština RH

21.07.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je vrgoračke kugle zaštićenom prirodnom vrijednošću. U rješenju Ministarstva spominje se i novinar tportala koji je zajedno s imotskim poduzetnikom kugle pronašao, a potom ih predstavio javnosti i medijski promovirao

Ministar Jasen Mesić, na prijedlog Državnog zavoda za zaštitu prirode, potpisao je rješenje o zaštiti kamenih kugli i od 24. lipnja 2011. godine 100 milijuna godina stare kamene kugle su pod zaštitom Republike Hrvatske.

Na temelju dokumentacije koju su priredili dr. sc. Hrvoje Posilović, prof. dr. sc. Jasenka Sremac, dr. sc. Karmen Fio i prof. dr. sc. Blanka Cvetko-Tešović, znanstvenici Geološkog odsjeka Geološko-paleontološkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaključeno je da vrgoračke kugle zbog  svoje rijetkosti, izgleda i izvanrednog znanstvenog značenja imaju svojstva zaštićenog minerala/nakupine minerala iz članka 20. stavka 1. Zakona o zaštiti prirode, te su stoga proglašene zaštićenom prirodnom vrijednošću.

Po procjeni Ministarstva, vrgoračkih kugli ima preko 100 komada, a dio kugli se nalazi u posjedu privatnih osoba, pa će Ministarstvo kulture utvrditi uvjete pod kojima se kamene kugle mogu dati pravnoj ili fizičkoj osobi na zaštitu i čuvanje.

Kako stoji u rješenju, koje je Ministarstvo kulture objavilo na svojim službenim stranicama, navedene kamene kugle pronađene su prilikom izvođenja radova na proboju tunelskih cijevi na gradilištu autoceste A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, nedaleko od Vrgorca, a pronašli su ih Marijan Martinović, poduzetnik iz Imotskog, koji je radio na gradilištu, i novinar tportala Jure Divić, koji ih je potom obznanio javnosti i medijski promovirao.

Nalazište kamenih kugli se nalazi neposredno uz trasu autoceste, stoga kugle nije moguće zaštititi na samom nalazištu 'in situ', pa će se temeljem članka 20. stavka 2. Zakona o zaštiti prirode zaštititi izvan nalazišta, 'ex situ'.