DRAMA OKO HNK

Vrgoč i Buljan oštro odgovorili Hasanbegovićevoj zamjenici

24.02.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Zamjenica ministra kulture Ana Lederer prozvala je intendanticu Dubravku Vrgoč da je ispraznila gledalište zagrebačkog HNK. Kritike nije poštedjela ni ravnatelja Drame Ivicu Buljana jer je potpisao peticiju protiv ministra Hasanbegovića pa nas je zanimalo što na prozivke bivše intendantice HNK Zagreb kaže prozvani dvojac

Podsjetimo, upitana za mišljenje o umjetničkoj koncepciji intendantice Dubravke Vrgoč, Ana Lederer je u Večernjem listu od 20. veljače kritizirala medijski stvorenu sliku o središnjem nacionalnom teatru koje napokon ima europsku umjetničku koncepciju, a čije je naličje prazno gledalište, odnosno nikada lošija posjećenost u posljednjih 25 godina.

'Navod zamjenice ministra kulture gospođe Ane Lederer o tome kako sam 'ispraznila HNK' te da u dvadesetpetogodišnjoj povijesti toga kazališta nije bilo manje publike, netočan je, ali i prilično neobičan, budući da je gospođa Lederer bila intendanticom HNK te svakako ima uvid u te podatke', rekla je tportalu intendantica Dubravka Vrgoč i iznijela podatke da je prihod od ulaznica u 2012. godini iznosio 3.171.255 kuna, u 2013. godini 4.090.606 kuna, u 2014. 4.864.158 kuna te u 2015. godini 6.197.151 kuna.

'Po statističkim podatcima proizlazi da je prihod od ulaznica u prošloj godini (za koju gOspođa Lederer tvrdi da je najsramotnija u novijoj povijesti HNK) veći za više od 3 milijuna kuna nego u 2012. godini kada je gospođa Lederer bila intendaNTicom HNK', objašnjava Vrgoč i napominje da u prihod ne ulaze podijeljene (gratis) ulaznice na koje je upozorila Državna revizija u svom izvještaju za 2013. godinu, a kojih je bilo 29.297 što je iznosilo 27,5% od ukupno izdanih ulaznica.

'Iz svega proizlazi da nisam ispraznila HNK, već bitno povećala broj gledatelja te više od 100% prihod od ulaznica', zaključuje Vrgoč.

Lederer se u intervjuu u Večernjem listu obrušila i na Ivicu Buljana predbacujući mu odsutnost zbog inozemnih angažmana i nedosljednost.

'Ravnatelj nacionalne drame odsutan je jer režira vani, a kad je u Zagrebu, u radno vrijeme aktivist je protiv hrvatske vlade koja je suosnivač i suvlasnik toga istoga kazališta i on od nje uredno prima svaki mjesec plaću. Da je imalo dosljedan, napustio bi to njemu odiozno državno kazalište', rekla je u Večernjem listu zamjenica ministra kulture.

Prozvani Ivica Buljan napominje da je za direktora Drame HNK u Zagrebu izabran zbog umjetničkog i društvenog angažmana u zemlji i inozemstvu, a za nastupne intervjue zamjenice ministra strahuje da bi mogli biti znak da se nova revanšistička kulturna politika već sprovodi.

'S ponosom nosim priznanje koje mi je za moj umjetnički i društveni angažman dodijelila Francuska Republika. A mjerila republike, njenih institucija i pojedinaca su sloboda, jednakost i bratstvo', rekao je tportalu Ivica Buljan.

Uz konstataciju da zamjenica ministra i on o svemu imaju različito mišljenje, Buljan nam objašnjava kako drži da je plaćen od republike i zato reagira kad su narušene njene temeljne vrijednosti.

A te se vrijednosti, napominje, obezvrjeđuju iz sata u sat i podsjeća na oko četiri tisuće osoba koje se bave kulturom i koje se upravo bore za nacionalne vrijednosti među kojima su najvrjednije one antifašističke, a protiv revizionizma, populizma, homofobije i ksenofobije.

'Snaga onoga koji laže u odnosu na one koji govore istinu, jest u tome da onaj koji laže, govori ono što sveopća lijenost hoće čuti', kaže Buljan i objašnjava da ostavljajući politiku službenicima koji misle da su država oni sami, izlažemo opasnosti zajedničke vrijednosti koje su teško stjecale generacije časnih prethodnika.

'I da, za vrijeme rada u inozemstvu nisam primio plaću, a Hrvatsko kazalište je narodno, a ne državno', zaključuje Ivica Buljan.