FINALE 'DALMATINSKE TRILOGIJE'

'Vraćanje duga materi Dalmaciji': 'Usidrene' Elvisa Bošnjaka premijerno u splitskom HNK; iskonska, divlja ljepota otoka i surovost života ljudi koji na njemu žive

10.12.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Na velikoj sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u petak će biti praizvedena drama Elvisa Bošnjaka 'Usidrene' u režiji splitske glumice Anastasije Jankovske, završni dio Bošnjakove 'Dalmatinske trilogije', najavljeno je u srijedu iz toga kazališta.

U predstavi koja nastaje u suradnji splitskoga kazališta s HNK iz Zadra te zagrebačkim Gradskim dramskim kazalištem Gavella, uloge tumače Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Maruška Aras i Katarina Romac.

Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Marita Ćopo, skladateljica Matija Antolić, koreograf Pravdan Devlahović.

Nakon drame 'Nosi nas rijeka' iz 2002., koja se bavila današnjicom Dalmatinske zagore, i 'Kašete brokava', drame praizvedene 2015. smještene u splitski Varoš, radnja drame 'Usidrene' odvija se na neimenovanom srednjodalmatinskom, ali istovremeno i bilo kojem, otoku. Na otok se vraća ostarjeli Antonio koji je davno dogovorno oženio mladu djevojku i ostavio je s djecom.

Elvis Bošnjak: Usidrene u petak, 11. i subotu, 12. prosinca u 19 sati na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Foto: Matko Biljak

Posted by Hrvatsko narodno kazalište Split on Wednesday, December 9, 2020

Drama 'Usidrene' 2017. dobila je Nagradu Marin Držić uz obrazloženje da donosi širok raspon različitih, kompleksnih odnosa, snažno portretirane likove, posebice ženske, među kojima se izdvaja glavni lik Jakovice, koju je život u maloj patrijahalnoj sredini ogrubio i osušio od svake emocije.

'Tekst je prožet nekom iskonskom, divljom otočkom ljepotom, no istovremeno i surovošću života njezinih žitelja čija su sidra nepovratno zapela na njegovome morskom dnu', ocijenjeno je.

Bošnjak smatra da svaki pisac ima neko svoje poslanje, sudbinu koju treba realizirati te pritom ističe da se u njemu u jednom trenutku pojavila potreba da kao pisac 'vrati dug materi Dalmaciji'. Zato je znao da će nakon drama 'Nosi nas rijeka' i 'Kašeta brokava', napisati tekst o otoku.

'Birajući u moru mogućih tema o otoku izabrao sam to epsko čekanje koje se događalo pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, vrijeme u kojem su se muškarci, muževi i očevi koji su otišli u prekomorske zemlje prije Drugog svjetskog rata, vraćali doma nakon trideset, pa i četrdeset godina. Sve te žene - koje tako dugo nisu vidjele muževe i s djecom, koja u nekim slučajevima vlastita oca nisu vidjela nikad - otvarale su im vrata. U središtu moje drame jedna je žena koja učini drugačije. Ona odbija tek tako pustiti muža povratnika natrag u svoj život', kaže Bošnjak.

Glumac, dramski pisac i scenarist Elvis Bošnjak rođen je 1971. u Splitu. Odigrao je stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Bio je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i član ansambla Drame HNK Split. Od 2004. do 2006. bio je ravnatelj Drame HNK Split i dramskog programa Splitskog ljeta. Od 2008. do 20017. bio je umjetnički voditelj kazališta PlayDrama iz Splita. 2018. vraća se u ansambl Drame HNK Split.

Napisao je dvanaest drama. Drame su mu prevođene na engleski, španjolski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski, mađarski i češki jezik. Knjiga 'Nosi nas rijeka i druge drame' objavljena je 2011. godine. Dobitnik je niza nagrada, a za doprinos u hrvatskoj kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.