HITLER KAO JUNAK

Vojnik Švejk na daskama Kerempuha

21.01.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Sukob velikih svjetskih sila, brutalna ratna zbilja, no i antiratno raspoloženje mogu se iskusiti na daskama satiričnog kazališta Kerempuh u sklopu predstave 'Švejk u Drugom svjetskom ratu'

Predstava 'Švejk u Drugom svjetskom ratu' uprizorenje je istoimenog djela pjesnika i dramaturga Bertolta Brechta. Brechta je na djelo inspirirao po mnogima prvi i najutjecajniji antiratni roman 'Doživljaji dobrog vojnika Švejka za svjetskog rata' Jaroslava Hašeka. Od Hašeka je preuzeo dio likova i dio radnje. Radnja djela smještena je u Prag koji su nacisti okupirali 1943. godine.

Suprotno ustaljenim prikazima, Hitler je u predstavi ironično dočaran kao čovjek izvanrednih sposobnosti i veličine, koji se uhvatio zahtjevne misije da obrani svijet od komunizma. S druge strane, Brechtov Švejk je običan češki građanin i ni približno junak. On na trenutke djeluje pomalo priprosto, no njegovo otvoreno kritiziranje režima ispravlja tu sliku. Upravo zbog toga što dovodi u pitanje Hitlerove stvarne namjere, Švejk biva uhićen te naposljetku i unovačen u njemačku vojsku. Izgubljen na frontu, on pokušava naći put do Staljingrada na kojemu susreće samog Hitlera.

Ulogu Švejka tumači stalni član Kerempuhova ansambla Hrvoje Kečkeš, dok u ostalim ulogama igraju Borko Perić, Linda Begonja, Mario Mirković, Edo Vujić, Tarik Filipović i Anita Matić Delić. Režiju potpisuje, redatelj iz Slovenije Diego de Brea, dok autorski tim čine Breini suradnici kostimograf Leo Kulaš i skladatelj Silvo Zupančič.

Predstava je premijerno izvedena 16. siječnja, a reprizne izvedbe su na rasporedu 24. i 31. siječnja u 20 sati.