9. i 10. studenog

Vodimo vas na predstavu Tit Andronik u ZKM

04.11.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Shakespeare kakvog se rijetko gleda!

Tit Andronik Williama Shakespearea sjajan je komad iz kazališne povijesti kojim se usuđuju baviti samo rijetki. Stoga ne čudi da ga je za svoju drugu režiju u ZKM-u odabrao Igor Vuk Torbica, redatelj već ovjenčan brojnim nagradama za režiju predstave Hinkemann. Za Tita Andronika po drugi je put osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju režiju. Naslovnu ulogu tumači doajen ZKM-a i hrvatskog glumišta – Sreten Mokrović.

Tit Andronik drama je o krizi vođe, o njegovoj odsutnosti; kao svjedočanstvo o generacijskom srazu, o slijepoj ambiciji starijih koji (čak i doslovno) proždiru vlastitu djecu, o mladima koji gube bitku sa stvarnošću radi vlastite pasivnosti i kratkovidosti; i, možda najviše, kao poligon za ispitivanje trivijalnosti zla, danas tako akutno prisutnog.

Ovaj Tit Andronik ispričan kao skok u sadašnjost, jedan je od Shakespeareovih najkontroverznije tretiranih komada. U izvornoj recepciji iznimno popularan (navodno se bez prekida izvodio 20 godina!), Tit Andronik je od 17. do 20. stoljeća bio gotovo posve ignoriran, prije svega, zbog svog nesmiljeno krvavog zapleta. Na ponovni susret s Titom Andronikom naša je civilizacija bila spremna tek nakon kataklizme Drugog svjetskog rata, kada je duh vremena, po riječima Adorna, slutio da ‘nakon Auschwitza više ne može biti poezije. Legendarnu je Brookovu inscenacija iz 1955., postavljenu u Royal Shakespeare Company, s velikima Lawrencom Olivierom i Vivian Leigh imala prilike gledati na gostovanju u Zagrebu i naša publika, što ostaje jednim od zvjezdanih trenutaka svjetske i naše kazališne povijesti.

Danas, 64 godine kasnije, svijet je bitno drugačije mjesto – ili nije? Živimo u mješavini straha i uljuljkanosti, komfora i nesigurnosti, pod prijetnjom latentnih lokalnih i globalnih ratova, s iskustvom strašnog rata na našim prostorima, omamljeni nezajažljivim konzumerizmom, otupljeni bujicom nasilja kojem svakodnevno svjedočimo kroz medije. Mi, djeca 21. stoljeća, impregnirani smo užasom i crnilom, a opet, jesmo li svjesni što to zapravo jest? Je li nam kolektivni PTSP Domovinskog rata donio ikakvu novu spoznaju o prirodi zla? (Su)osjećamo li istinski sa nebrojenim svakodnevnim žrtvama pojedinačnog ili masovnog nasilja? Sudeći po sadašnjem trenutku, odgovor na sva ova pitanja je – ne. Stoga Tit Andronik.

U predstavi glume: Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Melcher, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Mateo Videk, Milivoj Beader

  • William Shakespeare, Tit Andronik
  • redatelj: Igor Vuk Torbica
  • Izvedbe: 9. i 10.11. u 20 sati

NAGRADE:

  • Nagrada hrvatskog glumišta 2018. za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje – Igor Vuk Torbica
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu 33 Gavellinih večeri 2018. – Rakan Rushaidat

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za izvedbe predstave Tit Andronik u ZKM-u (9. i 10.11. u 20 sati), a dobitnici su Ivana Pintarić (9.11.) i Snježana Tušek (10.11.).