NAGRADNJAČA

Vodimo vas na Porin Classic

02.05.2012 u 11:27

Bionic
Reading

Porin Classic, dodjela Diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza, ove se godine održava 14. svibnja – još jednom u hramu glazbe, KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. A tportal.hr svim čitateljima koji pošalju mail sa svojim podatcima poklanja dvije ulaznice!

Za ovu se priliku pripremaju nova iznenađenja: simfonijski orkestar najveće je i najreprezentativnije izvođačko tijelo u klasičnoj glazbi. Priredba koja predstavlja ono najbolje od umjetničke glazbe ne može proći bez njega i zato je domaćin večeri Simfonijski orkestar HRT-a. To je akter koji ne silazi s pozornice, igrajući sam ili prateći soliste - ne samo one klasične glazbe, nego i jazza. To je mjera zvuka za veliki Lisinski - mjera za Porin Classic!

Osim što će doznati imena dobitnika Porina u kategorijama klasike i jazza, publika će uživati i u rijetkim poslasticama: prva od njih zasigurno je nastup Radovana Vlatkovića. Hornist svjetskog glasa tom će prilikom dobiti Porin za životno djelo. Publika Lisinskog – ali i izravnog prijenosa priredbe na Hrvatskoj televiziji i radiju – uvjerit će se s koliko pokrića to važno priznanje odlazi u njegove ruke. Nekadašnji zagrebački student i dugogodišnji prvi hornist Simfonijskog orkestra Berlinskog radija, danas je profesor u Salzburgu, Madridu, Zürichu i Londonu. O tom solistu iznimne karijere s koncertima po cijelom svijetu glazbena kritika s oduševljenjem piše da iz teškog instrumenta izvlači božanski zvuk

Boje klasike te će večeri braniti i mladi pijanist Bruno Vlahek. Kad je nedavno proglašen najboljim studentom klavira na Visokoj glazbenoj školi u Madridu, priznanje mu je uručila španjolska kraljica Sofija osobno. Zvijezda u stalnom usponu ujedno je i iznimno plodan i uspješan skladatelj. Institut hrvatske glazbe Vas poziva da ga svakako poslušate uživo.

I predstavnici jazza na Porin Classicu su izvanserijski talenti: udaraljkaš i vibrafonist Šimun Matišić plijeni pozornost tehničkom razinom izvedbe, visokom za svaku a ne samo njegovu dob od 16 godina. Prvi je koncert imao sa samo četiri godine pa više i nije nada nego glazbenik s ozbiljnom karijerom, sudimo li po snimljenom albumu, osvojenoj nagradi Judita te broju koncerata koje je odsvirao i emisija u kojima se pojavio.

Povezivanje vrhunskih glazbenika koji nikada ranije nisu zajedno nastupili već postaje tradicija Porina Classic. Zato s velikim uzbuđenjem iščekujemo i trio jazz dama: vrsne pjevačice Helena Bastić, Lela Kaplowitz i Valerija Nikolovska pripremaju izvedbu koja će zasigurno dugo ostati u ušima publike.

Još jedna atrakcija jazzerskog dijela večeri bit će nastup pijanističkog virtuoza Davida Gazarova. Njemački državljanin, rođen u Azerbajdžanu a trajno nastanjen u Hrvatskoj, često nastupa s mješovitim programom klasike i jazza. Tako će se na Porin Classicu osjećati kao doma.

Pridružite se voditelju priredbe Draženu Siriščeviću i vrsnim umjetnicima u glazbenom užitku jer Porin Classic u Lisinskom doista jest drugo ime za najbolju domaću klasiku i jazz. Priredba je stoga ove godine sufinacirana sredstvima Grada Zagreba.

Pratite sve o Porinu na www.porin.info

Budite nam prijatelj na Facebooku i prvi doznajte novosti na Twitteru

Svi čitatelji koji do 13. svibnja do 12 sati pošalju mail sa svojim podatcima (ime, prezime, adresa, mail adresa) na mail nagradnjace@t-com.hr osvojit će dvije ulaznice za Porin Classic. Dobitnici će svoje ulaznice preuzimati na blagajni dvorane Lisinski, pola sata prije početka koncerta, uz predočenje osobne iskaznice.