PLAN ZA PETAK

Vodič kroz sedmu Noć muzeja

26.01.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Organizatori sedme po redu Noći muzeja potvrdili su program za ovogodišnje izdanje. Provjerite što vas sve čeka ovog petka od 18 sati u više od stotinu muzeja u 71 gradu širom Hrvatske te odaberite nešto po svom ukusu. Ulazi su besplatni, a za Zagreb vrijedi i besplatan prijevoz tramvajima od 18 sati

Socijalizam i modernost u MSU-u

I ove godine velik broj posjetitelja očekuje se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje se uz stalni postav – Zbirke u pokretu, može razgledati velika izložba Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura, politika 1950-1974. Osim za ljubitelja likovnih umjetnosti, MSU nudi i program za poklonike književnosti u sklopu kojeg će nastupiti i pisci među kojima dobitnica književne nagrade roman@tportal.hr Sibila Petlevski, koji će čitati ulomke romana. Privatni pandan MSU-u, muzej Lauba, svakako treba posjetiti jer nudi znalački izbor radova suvremenih autora, a u Noći muzeja radit će i Dućan metafora radionice Petikat, autora Stanislava Habjana i Danijela Žeželja.

Noć muzeja idealna je prilika i za razgledavanje stalne zbirke ostataka ljubavnih brodoloma u Muzeju prekinutih veza koji je već osvojio domaću, a i publiku širom svijeta. Osim šetnje muzejom, posjetitelji će imat prilike uživati u glazbenom programu, toplim napicima i kupnji suvenira po sniženim cijenama.

U Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu oživjet će javne pumpe za vodu, nekoć nezamjenjiv dio svakodnevnog gradskog života kroz izložbu simboličnog imena 'Pimp my pump'. Popularni 'franceki' izvan funkcije uz pomoć posjetitelja koji odaju njihove lokacije, postaju instalacije u javnom prostoru.

Arheološki muzej u Zagrebu predstavit će dječje igračke iz grčkog i rimskog doba, od figurica životinja, pa do zvečki i dječjih setova za hranu, kroz izložbu Dječje igračke iz antike.

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca za priprema zanimljivu radionicu izrade kamenih alatki, a zbog tradicionalno velikog interesa za posjete se potrebno ranije predbilježiti.

Zaljubljenicima u astronomiju preporučujemo posjet Astronomskom centru u Rijeci u kojem će kroz šarolik program naučiti kako se orijentirati na nebeskom svodu, razgledati izložbu starih teleskopa i saznati više o astronomskoj fotografiji. Prilično kreativan program osmislili su i u riječkom Muzeju informatike Peek&Poke gdje će se u duhu apokaliptične godine, posjetitelji moći boriti s vanzemaljcima i ispijati 'radioaktivne' koktele.

Iz već tradicionalno bogatog programa koji nude zagrebački muzeji, izdvojili bismo Retrospektivu Mate Celestina Medovića te produljenu izložbu majstora renesanse Tizian, Veronesse, Tintoretto, obje u Klovićevim dvorima.

Tu je i izložba 'Za Psihom, sliko!' Bele Čikoša Sesije u Umjetničkom paviljonu, te 'Islamski, mogulski i bhutanski metalni predmeti iz muzeja Mimara' u Mimari. Osim metalnih predmeta s područja Egipta, Irana, Sirije i Indije, u Mimari je postavljena i zanimljiva izložba Žlicom u svijet koja predstavlja žlice kao popularne suvenire.

Dašak luksuza može se doživjeti u Muzeju za umjetnost i obrt kroz izložbu Simboli luksuza – remek-djela zbirke Thyssen-Bornemisza, a uz muzejsku zbirku mogu se razgledati i radovi Nikole Koydla.

Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji s talijanskim Etnografskim muzejom Trentina, San Michele all’Adige, 27. siječnja u 18.30 otvara izložbu Karneval Kralj Europe - Zimske maske plodnosti u europskome etnografskom kontekstu, a zanimljivo događanje organizira Lauba, gdje se u sklopu Noći muzeja otvara Dućan metafora radionice Petikat, autora Stanislava Habjana i Danijela Žeželja.

Tradicionalno u Noći muzeja vrlo posjećeni Tehnički muzej, uz razgledavanje stalnog postava, donosi brojna predavanja među kojima izdvajamo ono Ante Radonića naslovljeno 'Nova misija na crveni planet' zakazano za 22.30.

Evolucija telefona u HT muzeju

U HT muzeju će se moći razgledati izložba 'Skeletofon - telefon koji je obilježio kraj 19. stoljeća' za sve koji žele saznati više o 'evoluciji' telefona kao i izložba FotoToranj 2011, koja donosi umjetničke fotografije zaposlenika Hrvatskog Telekoma.

Izložba Ivan Zakmardi i njegovo nasljeđe može se razgledati u Hrvatskom državnom arhivu, a posjetitelji će imati prilike kupiti izdanja HDA-a po promotivnim cijenama te uživati u koncertu klape Atlant.

Svi koji još nisu razgledali nesvakidašnju izložbu Mors Porta Vitae – Smrt, Vrata života koja se bavi pogrebnim ritualima i grobljima imaju to prilike učiniti uz stručno vodstvo u Muzeju grada Zagreba.

Iz popratnog zagrebačkog programa valja izdvojiti sniženja na cjelokupan asortiman u knjižarama Superknjižara (Rooseveltov trg 4), Školska knjiga (Masarykova 28), Antikvarijat Jesenski&Turk (Vukotinovićeva 4) i Tisak media (Frankopanska 5a, Gajeva 2) od 18 do 1 sat poslije ponoći.

DOGAĐANJA ŠIROM HRVATSKE

Osim u prebogatom programu koji nude zagrebački muzeji i galerije, i ostali hrvatski gradovi već tradicionalno nisu podbacili u najavi zanimljivog programa.

Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku donosi izbor restauriranih crteža A. Waldinegera, koji više od 30 godina nisu bili dostupni publici.

Nove akvizicije u MMSU-u

Riječki MMSU otvara izložbu Unutarnje uho u sklopu koje će predstaviti radove iz muzejske zbirke te novije akvizicije, rijetko izlagane. Muzej grada Rijeke, među ostalim, donosi izložbu Rijeka u mađarskom sjećanju iz zbirke Csabe Skultétyja, dok će u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli bit će predstavljen projekt Umjetnost je lijepa Ante Rašića u sklopu koje će se moći vidjeti Hrvatski Apoksiomen, skulptura visoka devet metara.

Arheološki muzej u Zadru priprema Noć glagoljice uz nastup Zadarskog plesnog ansambla, dok će posjetitelji splitske Galerije umjetnina imat priliku razgledati stalni postav te obnovljeni postav suvremene umjetnosti.

Dvadeset kilometara sjeveroistočno od Splita, u Gornjem Sitnom u Zvjezdarnici Mosor u 18 sati bit će svečano otvoren postav Muzeja tehničke kulture u osnivanju, a nakon promatranja zvjezdanog neba u ponoć počinje Astro party.

Cjelokupan program Noći muzeja, koja ove godine cilja na obaranje prošlogodišnjeg rekorda od čak 314.659 posjetitelja, potražite na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra koji svako malo osvježava informacije ili muzeje pratite putem Facebooka, gdje brojni od navedenih imaju svoje stranice.