ČITANJE, POPUSTI I TULUM

Vodič kroz prvu Noć knjige

23.04.2012 u 12:50

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana knjige ove godine se diljem Hrvatske po prvi puta održava Noć knjige, manifestacija koja bi čitanje i književnost trebala približiti publici. Tportal je u iznimno bogatoj ponudi programa koji se održavaju u 45 gradova i gradića pokušao izdvojiti najzanimljivije

Kako je program za večerašnju Noć knjige, koja će se održati u više od stotinu knjižara i knjižnica po Hrvatskoj, iznimno obiman a istovremeno i prilično zanimljiv, najbolje je pogledati detaljno što se sve nudi na sljedećem linku

No ako nemate vremena za to, ostaju vam i preporuke koje ćemo iznijeti u ovom tekstu. Kao i uvijek, najviše je događanja u Zagrebu, a među njima za početak treba izdvojiti predstavljanje odličnog romana 'Kalendar Maja' Zorana Ferića koje je zakazano u Knjižnici Tina Ujevića (Vukovarska 14), nakon čega je na istoj lokaciji slušaonica filmske glazbe sve do ponoći, ali i mali književni buvljak.

U Knjižari Matice Hrvatske se pak organizira druženje s autorima, među kojima je i ugledni profesor Viktor Žmegač, koji i u poznim godinama pokazuje zavidan nivo radne kreativnosti. Uz njega će biti i akademik Tonko Maroević, jezikoslovka Nives Opačić, a druženje počinje u 21 sat.

Prije toga je na istoj lokaciji program posvećen djeci, prvo o tome kako nastaje knjige, a onda slijedi radionica o cyberbullyingu.

Oni koji se zapute na Gornji grad do Vile Arko u Basaričekovoj 24 mogu uživati u poeziji pjesnikinje Dorte Jagić, koja u 19 sati predstavlja zbirku poezije 'Kauč na trgu' i kratke priče 'S tetovažom nisi sam'.

U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke (Dolac 8) književna esejistica Lidija Dujić i pisci Sanja Lovrenčić i Ludwig Bauer govorit će o u okviru programa 'Mala zvonjava s Dolca' od 19 do 22 sata, i to o engleskim romantičnim pjesnicima, ženskoj strani hrvatske književnosti i drugim zanimljivim temama.

Knjižara Planetopija u Ilici će publici pak ponuditi mogućnost razgovora s nekim od najboljih domaćih književnih urednika, poput Seida Serdarevića iz Frakture i Gordane Sfeci iz OceanMore, koji će na raspolaganju biti od 20 do 21 sat u okviru tribine 'Pitajte urednike'.

Žešći program nudi glazbena knjižara Rockmark (Berislavićeva 13), koja cijelu večer posvećuje predstavljanju glazbene publicistike i svirci. Svoje knjige će predstavljati Velimir Grgić, Ante Perković i stripaš Dubravko Mataković, a u jednom će momentu zapjevati i Zdenka Kovačiček, u znak sjećanja na velikog hrvatskog džezista Boška Petrovića.

Što se ostalih gradova tiče, ključni događaj Noći knjiga u Splitu je velika književna Bookara večer koja traje 21 do 23 sata u Info zoni (Jerina 1), a sve će prisutne vratiti u djetinjstvo. Nastupit će, između ostalih, Renato Baretić, Olja Savičević Ivančević te pjesnikinja Irena Delonga, a cijeli je događaj nazvan 'Priče za laku noć'.

U Šibeniku će u Algoritmovom dućanu u trgovačkom centru City Life nastupiti pisac Emir Imamović i putopisac i avanturist Boris Veličan, i to u 20 sati u programu 'Čitanje, a ne skijanje'.

Istoimeni program Algoritam organizira i u svojoj knjižari u Osijeku, a tamo će nastupiti književni kritičar Dario Grgić i pisac Davor Špišić.

Ipak, ključna je književna manifestacija u Noći knjige u najvećem slavonskom gradu smještena u tamošnju Gradsku i sveučilišnu knjižnicu, koja nudi bogat program od 18 sati do iza ponoći, u kojem će, među mnogima, publici biti ponuđen i susret s teatrologinjom Mani Gotovac.

Osim zanimljivog programa, knjižare diljem Hrvatske posjetiteljima pripremaju i atraktivne popuste i akcije.

Ovo je tek djelić svega što prva hrvatska Noć knjige nudi, a na vama je da se odlučite za ono što najviše odgovara vašem književnom senzibilitetu. Ili da se upustite u literarnu avanturu i otkrijete i možda nešto novo.