OSTANI DOMA

Vodič kroz online kulturu: Dnevnik pisaca iz karantene, virtualne šetnje muzejima, hit-predstave i filmovi

18.03.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Prije smo prigovarali što se prevelik dio društvenog života mladih odvija online, sada samo sretni što se dobar dio društvenog života preselio online pa ga bar na taj način možemo održati. S obzirom da su s radom prestala sva kina i kazališta, da ni kulturni život ne bi posve zamro, probrinuo se čitav niz organizacija koje nude dio svojih sadržaja online - filmova, kazališnih predstva, virtualnih muzejskih tura - bilo besplatno ili uz određenu naknadu. Listu ćemo redovito nadopunjavati, a evo što je zasad u ponudi

Zagreb film

Zagreb film na službenom YouTube kanalu nudi osam animiranih filmova, uključujući 'Surogat', 'Bećarac' i 'Đavolja posla'.

Kino Mediteran

Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran ponudili su čak 22 besplatna filma iz svoje online videoteke. Uz prigodni promo kod KARANTENA ljubitelji filma na web stranici mogu odabrati naslov koji žele i pogledati ga besplatno. 'Krivnja', 'Lekcija', 'Koko-di Koko-da' i 'Van sebe', samo su neki od naslova koje bi bilo šteta propustiti.

Izvor: Društvene mreže

Restart poklanja 20 dokumentaraca

Restart label otvorio je svoju bogatu online doku-riznicu s 20 potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu. Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po ‘kriznim cijenama’, a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima. U ponudi su filmovi poput ‘Medena zemlja’, ‘Srbenka’, ‘Putinovi svjedoci'...

Izvor: Društvene mreže

Pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca besplatno

Nakon što je odgođen 16. ZagrebDox, ekipi koja toji iza festivala, produkcijska kuća Factum, odlučila je publici ponuditi filmski sadržaj iz opusa Factumove produkcije. Uz pet njihovih najgledanijih dokumentaraca, 'Godine hrđe', 'Djeca tranzicije', 'Goli', 'Generacija 68' i 'Dum Spiro Spero', koji su dostupni na njihovoj stranici gdje ih uz kôd OSTANIDOMA svi zainteresirani mogu pogledati besplatno, tu je i novi paket filmova: 'Dečko kojem se žurilo' Biljane Čakić-Veselič, 'Sve o Evi' Silvestra Kolbasa, 'Klasa optimist' Lane Šarić, 'BBB' Saše Podgorelca i 'Poezija i revolucija' Branka Ivande.

Hrvatski filmski savez

U online videoteci HFS besplatno nudi 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova nastalih u njihovoj produkciji, među njima 'Pismo ćaći' Damira Čučića, cijenjenu 'mediteransku trilogiju' Borisa Poljaka ('Splitski akvarel', 'Autofocus', 'Oni samo dolaze i odlaze'), 'Martinac', 'Noćas' i 'Blizine' Zdravka Mustača, dokumentace Nevena Hitreca ('Ovrha', 'Riba ribi grize rep') i Zdenka Jurilja ('Dom').

Bonobostudio

Produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, neke od svojih naslova nudi besplatno na svom službenom Vimeo kanalu.

Filmaktiv

Riječka udruga Filmaktiv pokrenula je CoronaCinema kanal na kojem su besplatno dostupni nagrađivani filmovi riječkih autora. Neki od filmova prilagođeni su i na hrvatski znakovni jezik. 

Kino.hr

Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR, svaki tjedan nudi jedan novi besplatan naslov. Za besplatno gledanje potrebno je unijeti kôd zaraznodobar prije kupnje.

Zagrebački HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s redakcijom 24 sata pokrenulo je projekt u okviru kojega će svakodnevno biti prikazivane predstave Opere, Drame i Baleta, a prikazivat će i gostovanja na svome Filozofskom teatru. Raspored prikazivanja pratite na društvenim mrežama HNK.

ZKM

Predstave u online izdanju na svome YouTubeu nudi i Zagrebačko kazalište mladih i to po izboru publike koja na društvenim mrežama glasuje za omiljeni ZKM-ov naslov koji želi vidjeti. Dostupni su 'Čarobni brijeg', 'Kako smo preživjele', 'Radni naslov Antigona'...

Mala scena

Kazalište Mala scena također je kulturne sadržaje iz kazališta prebacilo u virtualni svijet za vrijeme trajanja krize. Predstave prikazuju live na društvenim mrežama, a nude ih i na zahtjev na svom kanalu na Vimeu.

Dnevnik iz karantene Hrvatskog društva pisaca

HDP svakodnevno na svojoj web stranici objavljuju za ovu priliku nastale tekstove i/ili video priloge pisaca, svojih članova, a ponajprije samostalnih umjetnika. Tekstovi uključuju klasične dnevničke zapise, prozu, poeziju, a tematski su posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života. 'Dnevnik iz karantene' uređuju Katarina Luketić, Marko Pogačar i Kruno Lokotar, a dosad su, među ostalima, objavljeni tekstovi Dinka Telećana, Ivice Prtenjače, Nore Verde, Alena Brleka, Dorte Jagić, Sanje Lovrenčić, Monike Herceg i Ivane Bodrožić. U projekt su se uključili i glumci Zagrebačkog kazališta mladih koji objavljuju video-priloge pod naslovom 'Glumci iz karantene' u kojima interpretiraju tekstove iz 'Dnevnika'.

CeKaTe Teatar #kulturaonline

CeKaTe Teatar privremeno se seli u virtualni svijet. Program se na linku održava svaki dan u 18 sati do nastavka izvođenja predstava u CeKaTe-u, a vodi ga redateljica Frana Marija Vulić Vranković, voditeljica kazališne djelatnosti Centra za kulturu Trešnjevka. Na linku će biti dostupni igrokazi i radionice izrade lutaka.

My Darling Quarantine

Motovun Film Festival partner je novog online festivala naziva My Darling Quarantine, nastalog na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. MFF će svakog tjedna birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove.

Croatian.film

Croatian.film platforma je za promociju hrvatskog kratkometražnog filma na kojoj je moguće filmove pogledati u visokoj rezoluciji, saznati vijesti iz hrvatske kinematografije, informirati se o festivalima koji imaju program kratkog metra, kroz intervjue saznati o hrvatskim filmašima te se upoznati s uspješnim produkcijama. Na platformi je dostupno više od 100 kratkih filmova domaćih autora, uključujući brojne nagrađivane.

Muzeji non-stop

Virtualne šetnje izložbama i postavima nude, među ostalima, zagrebački Muzej Mimara i Muzej za umjetnost i obrt a na svojim društvenim mrežama redovito objavljuju zanimljivosti o radovima iz svojih zbirki, kao i kvizove i druge sadržaje.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu svoj virtualni program donosi pod #MSUNonStop i u sklopu njega na svojim društvenim mrežama svakodnevno predstavlja radove iz zbirki.

Etnografski muzej u Zagrebu ponudio je na svojoj web stranici virtualni razgled pojedinih zbirki i izložbi, koje imaju i edukativan karakter, izložbu tradicijskih glazbala, Zbirku Perinić i lutke odjevene u tipičnu odjeću raznih zemalja svijeta, putovanje Afrikom i Južnom Amerikom s braćom Seljan te afričku umjetnost iz Zbirke Drage Muvrina.

Na svojoj Facebook stranici pokrenuli su i online program 'Muzej s kauča' kroz koji će djeca i odrasli moći doznati brojne zanimljivosti iz hrvatske i svjetske baštine. Virtualno druženje na Facebook stranici muzeja održavat će se svakoga utorka i četvrtka, kada je program namijenjen odraslima, te subotom kada su na rasporedu radionice za djecu i roditelje, najavljuju iz Muzeja. Utorkom će biti predstavljeni 'predmeti s pričom' iz izložbe Blago Etnografskog muzeja koja je postavljena 2019. godine u povodu proslave 100. obljetnice muzeja, dok je četvrtak rezerviran za čitanje uz najpopularnije kataloge Etnografskog muzeja.

I Muzej grada Zagreba nudi virtualne izložbe, njih devet - 'Donator i donacija - ususret Muzeju hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću', 'Odjeci s bojišnice - Zagreb u Prvom svjetskom ratu', 'Maksimir - povijest i kvartovski simboli', 'Grad filma - tvornica snova', 'Milka Trnina - svjetska operna diva', 'Zoološki vrt u Zagrebu 1925. - 2015.', 'Ja, Jacobus Apothecarius - od štacuna do industrije', 'Industrijski centar države - Zagrebačka industrijska baština 1918. - 1945.' i 'Ivana Tomljenović Meller - Zagrepčanka u Bauhausu'. Moguće je razgledati i tri njihove online zbirke: Zbirku mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera, Zbirku stare ambalaže dr. Ante Rodina te zbirku Tilla Durieux i njezina zbirka umjetnina.

Na stranicama Hrvatskog povijesnog muzeja možete također razgledati virtualne izložbe, među ostalima i onu starih razglednica, a i Tiflološki muzej nudi mogućnost šetnje stalnim postavom.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci kao i sve njegove dislocirane zbirke privremeno su zatvoreni te pozivaju zainteresirane da ih prate na društvenim mrežama.

Etnografski muzej Istre na svome Facebooku također redovito izvještava o svojim aktivnostima, a podsjećaju da se kod njih, među ostalim, virtualno može pogledati izložba 'Čega se bojiš? Strah u našoj svakodnevici'. 

Na platformi Istarski tradicijski instrumenti online Etnografskog muzeja Istre moguće je vidjeti i poslušati i kako zvuče sopele, dvojnice, mih i mišnice, neki od najstarijih i najvrednijih instrumenata na kojima se proizvodila tradicijska glazba Istre.

Dubrovački muzeji među svojim virtualnim sadržajima nude šetnju kroz Kulturno-povijesni muzej, potom video koji prikazuje 3D rekonstrukciju Žitnice Rupe, jedinstvenog arhitektonskog ostvarenja iz 16. stoljeća u kojem je danas smješten Etnografski muzeju Dubrovniku. Svi oni koji vole bajke mogu poslušati predaje i legende iz dubrovačkog kraja objavljene pod zajedničkim nazivom 'Zlatno Libro', a prva iz serijala - 'Baldo i vještica' , nas uči da 'Tko zlo čini, zlo ga i čeka.'

Galerija umjetnina u Splitu na svojim Facebook i Instagram profilima redovito objavljuje raznovrsne muzejske sadržaje – virtualne izložbe, predstavljanje projekata koji su u pripremi, male podsjetnike na muzejsku vrijednu zbirku, crtice iz muzejskog života...

Muzej grada Trogira javlja kako su im internetske platforme otvorene za sve posjetitelje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu... Osim na blogu, na kojemu donosi online radionice, vijesti i popularno-znanstvene crtice o muzejskim predmetima i stalnom postavu, bojanke za odrasle i djecu,… Muzej grada Trogira ima još jedan blog na kojemu objavljuje priče iz bogate trogirske baštine: od kulturno-povijesne i umjetničke, preko dijalektalne i gastronomske do one koja je tek u nastajanju.

IDFA nudi besplatne filmove online

Jedan od najvećih i najuglednijih festivala dokumentranog filma, Međunarodni dokumentarni filmski festival Amsterdam, IDFA, nudi na svojim web stranicama mogućnost gledanja oko 200 dokumentranih filmova prikazanih na njihovom festivalu, gledateljima iz cijelog svijeta. Filmovi su dostupni s engleskim titlovima.

MiniMini ciklus Zagrebačke filharmonije na YouTubeu

Razdoblje suzdržavanja od javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa Zagrebačka filharmonija ispunit će emitiranjem na svojem YouTube kanalu koncertnih predstava 'Ježeva kućica' i 'Božić kod Zimogroznih'.

Mrle čita priče za laku noć

Basist grupe Let 3, Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, alias Mr.Lee & IvaneSky autori su albuma za djecu 'Kišni razdraganci' koji je objavljen i u audio obliku i kao slikovnica. Na njihovom YouTube kanalu mogu se pogledati kratki videi na kojima Mrle čita priče za laku noć popu priče 'Muha, muhičica i muhačak'.

Nova digitalna platforma R+

Na R+, iza koje stoji tim Rab Film festivala, mogu se, kako kažu pokretači platforme, na jednom mjestu naći različite po internetu raštrkane inicijative - streamovi koncerata, kazališnih predstava, filmova, video priča itd.

'Zajc uz vas'

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka nudi nekoliko online programa: Jutarnja selfie poezija: Svakog jutra u 8 sati, jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame govori poeziju.

Arija u podne: Svakog dana u podne, solistica ili solist opernog ansambla izvest će jednu ariju uz osobnu posvetu.

'Zajčić' za laku noć: Glumci Hrvatske i Talijanske drame svake će večeri u 20,00 sati ispričati priču djeci za laku noć.

Baletna insomnia: U kasnijim večernjim satima, u 22,00 sata, program 'Zajc uz vas' zaključit će se kratkim plesnim videoom: baletnom vježbom, solom, koreografskim fragmentima (na sigurnoj udaljenosti)…

Riječko Gradsko kazalište lutaka - 'U lutkarsko s kauča'

Svakog petka u 12 sati na službenoj internetskoj stranici i službenom Facebook profilu riječko Gradsko kazalište lutaka postavit će link putem kojeg će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta. Nakon prve predstave 'Wande LaVande', od 27. ožujka na rasporedu je 'Mačak u čizmama' koji će, pored službene stranice i Facebooka, biti dostupan i na Instagram profilu GKL Rijeka.

Sljedećih tjedana na programu će biti predstave 'Pipi Duga Čarapa', 'Čarobna svirala', 'Sivmali grad' i 'Krpimirci'.

KUD Nikud

Domaći kulturni radnici, okupljeni oko Apela za nezavisnu kulturnu scenu, pokrenuli su projekt Kulturno-umjetničko društvo Nikud u sklopu kojega će na svome kanalu na YouTubeu svakodnevno objavljivati originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina. Bit će tu i materijala domaćih autora i izvođača koji su nastali za neke druge prilike, ali su prošli 'ispod radara' javnosti.

Gradsko kazalište lutaka Split - Kazalište na daljinu

Na kanalu Gradskog kazališta lutaka Split na YouTubeu dostupne su predstave 'Šporki Špiro i Neposlušna Tonka', 'Stonoga Goga', 'Grga Čvarak', 'Did i repa' i 'Som na cilome svitu'.

Zagrebački solisti - koncerti u vašem domu

Na Facebooku i YouTubeu Zagrebački solisti redovito izvode koncerte, kao dio inicijative glazbenika #glazbomprotivpanike.

HNK Zadar

Hrvatsko narodno kazalište Zadar će petkom u 20 sati na svome YouTubeu emitirati svoje najbolje predstave, a na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, prikazuje jednu od svojih najizvođenijih predstava, 'Ostavljam te', u režiji Matjaža Latina.

Kazalište Knap

Zagrebačko kazalište Knap nudi nekoliko svojih popularnih predstava, 'Amatere', 'Koltove generala Pattona', 'Malo morgen' i 'Dobri čovjek Bažulek', u kojima glume Goran Grgić, Ranko Zidarić, Žarko Potočnjak, Vilim Matula, Petra Dugandžić i drugi.