NAJJAČI DOMAĆI PROGRAM

Vodič kroz Festival igranog filma u Puli

17.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Predigra 56. Festivala igranog filma u Puli već je premijerama iz međunarodnog programa zagrijala atmosferu, u tijeku je retrospektiva Almodóvarovih filmova, a najjače od ovogodišnjeg programa najstarijeg domaćeg filmskog festivala tek slijedi od 18. do 25. srpnja u Areni te festivalskom kinu Valli

Čak deset hrvatskih filmova, rekordan broj dosad, u utrci je za Zlatnu arenu. O pobjednicima odlučuje Ocjenjivački sud nacionalnog programa, a čine ga redatelj Zrinko Ogresta, glumica Vlasta Knezović, trostruki dobitnik Zlatne arene za montažu Josip Podvorac, profesor dramaturgije na ADU u Splitu Vlatko Perković i filmolog Bruno Kragić.

Domaći program u Areni nakon svečanog otvaranja festivala započinje debitantskim cjelovečernjim igranim filmom Nikše Sviličića Vjerujem u anđele. S Vedranom Mlikotom, Dolores Lambašom, Aljošom Vučkovićem i Marijom Kohn u glavnoj ulozi, Sviličićeva romantična komedija donosi priču o životu na otoku gdje lokalni poštar Šime o svojim sumještanima stvara dosjee koristeći se informacijama dobivenim otvaranjem njihove pošte. Uloge u filmu imaju i frontmen Hladnog piva Mile Kekin i redatelj Sviličić, a pjesmu ista naziva kao i film izvodi Oliver Dragojević

Drugog dana festivala bit će prikazane 'Zagrebačke priče', omnibus devet kratkometražnih filmova raznih autora na temu zagrebačkih kvartova i svakodnevice života njihovih stanovnika. 'Šamar'Nebojše Slijepčevića priča je o trinaestogodišnjaku koji upada u nevolje, Film Gorana Odvorčića i Matije Klukovića za Asju Jovanović i Andreu Rumenjak (Matija Kluković i Goran Odvorčić) donosi temu o majci koja napušta skoro punoljetnu kćerku. Treći po redu je 'Špansko kontinent' (Ivan Sikavica) - priča o muškom svijetu u kojem nedostaje žena. Četvrti je film 'Recikliranje' Branka Ištvančića i tematizira romsku obitelj. 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića film je o dvije susjede na kavi. Marko Škobalj i Ivan Ramljak pozabavili su se neobičnim fenomenom u najpametnijem naselju u državi (po njima to je Siget!). 'Game Over'  je o igraču jedne od najpopularnijih računalnih igara – World of Warcraft. Omnibus čine još 'Inkasator' Igora Mirkovića i 'Kanal' Zorana Sudara o odlasku mladog Roma u školu.

KRATKI I FILMOVI U NASTAJANJU

U Programu kratkih filmova, među ostalim, bit će prikazan nedavno otkriven film iz 1942. 'Agram – Die Hauptstadt Kroatiens' Oktavijana Miletića. U programu Najbolje od 18. dana hrvatskog filma bit će prikazan 'Rastanak' Irene Škorić, 'Tulum' Dalibora Matanića, dokumentarac 'Meštrović' nagrađen Oktavijanom i drugi. Putem inserata bit će predstavljeno i šest filmova u nastajanju - 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića, 'Raj na zemlji' Ognjena Sviličića, '72 dana' Danila Šerbedžije, 'Bella biondina' Daniela Marušića, 'Neke druge priče' (koprodukcijski omnibus), 'Show Must Go On' Nevija Marasovića te dugometražni animirani film 'Duga' Joška Marušića.

Goran Dević i Zvonimir Jurić u Puli se predstavljaju ratnom dramom 'Crnci', u kojoj glavne uloge igraju Ivo Gregurević, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Nikša Butijer i Rakan Rushaidat. Priča je to o zapovjedniku voda (Gregurević) koji priprema izvlačenje tijela svojih poginulih suboraca iz voda Crnci.

U utorak će u Areni biti prikazan film 'U zemlji čudesa' višestruko nagrađivanog redatelja Dejana Šorka kojeg se mnogi sjećaju po filmu 'Dva igrača s klupe'. Alica je djevojčica iz Zapadne Hercegovine, a zarađuje sakupljajući sa stricem na NATO-vom poligonu ostatke granata. Oboje obolijevaju, stric umire, Alicu neimaština vodi kroz zemlju čudesa. Glavne uloge u ovom Šorkovom filmu igraju Marija Stjepanović, Franjo Kuhar, Borko Perić i Dora Lipovčan

'Čovjek ispod stola' film je Nevena Hitreca rađen po scenariju Hrvoja Hitreca. Drama je to o ljudima, njihovim ljubavnim, obiteljskim i prijateljskim odnosima. Ulogu retardiranog mladića tumači Luka Petrušić, prodavačicu Jelena Lopatić, zubara Damir Lončar, a mladu ženu Marija Škaričić. Mjesto koje povezuje njihove priče je tržnica na rubu velegrada.

Autor višestruko nagrađivanog filma 'Sve džaba' Antonio Nuić dolazi predstaviti novi film 'Kenjac' koji je sam najbolje opisao: 'Kenjac je film o očinstvu. Ono što me najviše zanima u odnosima otac-sin činjenica je da često oponašamo očeve, a jako malo učimo od njih. Ponavljamo njihove greške umjesto da iz njih učimo.' Magarac u njegovom filmu igra značajnu ulogu u razrješenju sukoba oca (Tonko Lonza) i sina (Nebojša Glogovac).

Do kakvih problema može dovesti negativno intonirano mišljenje gastro-kritičara o restoranu moćnog vlasnika te kako neuspješnom piscu život mijenja mlada uspješna žena govori film Pavla Marinkovića 'Ljubavni život domobrana'. Pisac je Nenad Cvetko kojeg se friško sjećamo iz serije 'Zakon', a glume još Dijana Vidušin, Siniša Popović, Jan Budar

 
'Crnci'
 
PFF
'U zemlji čudesa'
 
'Zagrebačke priče'

U konkurenciji Pule su i 'Metastaze' Branka Schmidta rađene prema scenariju Ognjena Sviličića. Metastaze su nastale prema istoimenom romanu liječnika Ive Balenovića, igrana je i uspješna kazališna predstava. Filmsku publiku očekuju Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Rakan Rushaidat i Robert Ugrina – Bad Blue Boysi, alkoholičari, gosti kladionica i narkomani.

U filmu 'Blizine' Zdravka Mustaća dva su lika – ona i on. Anici Kovačević uloga u 'Blizinama' predstavlja debitantski nastup u dugometražnom igranom filmu. Mušku ulogu tumači plesač i član Montažstroja Damir Klemenić. Njih dvoje ostaju zaglavljeni u liftu gdje vrijeme krate u bespoštednoj komunikaciji dvaju nepomirljivo različitih karaktera.

Australski režiser i scenarist Ben Ferris u koprodukciji s hrvatskom ekipom predstavlja film 'Penelopa' temeljen na Homerovoj priči o ženi koja čeka povratak svog supruga Odiseja iz rata. Sniman je u dvorcu Brezovica, Maksimiru i Dubrovniku, a najavljen je kao eksperimentalna studija vremena i prostora, istovremeno prožeta mitskim i suvremenim stavovima; dugometražni indie art film. Uloge tumače kazališni i filmski glumac Frano Mašković i Australka hrvatsko-mađarskog porijekla Natalie Finderle, inače diplomirana slikarica. Ferrisa je upoznala u svom kafiću u Sydneyu, a pojavljivanje u Penelopi njezina je prva glumačka uloga.

DOLAZI GRÉGOIRE COLIN

Francuski glumac domaćoj publici poznat po ulozi u filmu 'Prije kiše' M. Mančevskog u Pulu dolazi kao redatelj i glumac. Predstavit će dva filma: 'Liščev zaljev', kratkometražni u kojem debitira kao režiser te kriminalistički triler 'Ubojica' u kojem ima naslovnu ulogu.

Premijere u međunarodnom programu

U programu Metropolis-Meridijani već su premijerno prikazani filmovi 'Raj je zapadno', 'Francuski žigolo', 'Inspektor Bellamy', 'Crvena stijena', 'Absurdistan', 'Krvava grofica', 'Krajolik br. 2'.

U tjednu festivala slijede premijere 'Ubojica', u kojem glumi gost festivala 'Colin, voljela sam te toliko dugo' u kojem glumi Kristin Scott Thomas nagrađena na Berlinaleu 2008, 'Modrobradi', adaptacija bajke Charlesa Perraulta o djevojci koja je stala na kraj okrutnom ubojici žena, 'Ahil i kornjača' Takeshija Kitana, 'Tulpan', 'Povratak u Brideshead' i 'Zarobljenik'

Detaljno o terminima i lokacijama projekcija čitajte na službenoj stranici festivala.

DIJELIMO 5x2 FESTIVALSKE ULAZNICE

Koliko hrvatskih filmova je u konkurenciji ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli :

a) 9
b) 10
c) 12

Dobitnici festivalskih ulaznica su:

Saša Trbović
Petra Kinkela
Jasna Martinčić
Alenka Šešelja
Barbara Buršić

Čestitamo. Ulaznice se podižu u hospitality centru u Puli.