NOĆI PERFORMANSA

Vodena scenografija i dijagnoza psihoze otvorili Festival Perforacije

22.10.2011 u 18:23

Bionic
Reading

Na prvoj večeri zagrebačkog dijela Festivala Perforacije sinoć je u punoj dvorani Pogona Jedinstvo nastupila splitska skupina Room 100 te ponudila inteligentan pristup tjelesnog prikaza psihičkih stanja

Zagonetni naslov predstave 'C8H11NO2' zapravo krije šifru kemijske oznake za neurotransmiter dopamin koji je zaslužan za psihotična stanja koja ova predstava pokušava vjerno reproducirati, razložiti i približiti.

Predstava je započela prilično stresnim, a za neke moguće i nelagodnim videointervjuom s čovjekom koji ima jednu od mogućih dijagnoza psihoze i koji je zbog iste bio više od četrdeset puta hospitaliziran te nikada u potpunosti izliječen. Čovjek prepričava svoje razloge i svoje viđenje bolesti same i sebe kao (ne)bolesnika. Potom su na scenu stupila tijela izvođača s cijelim setom akrobacija u kombinaciji s vodenom scenografijom, prigušenim svjetlom i psihodeličnom muzikom, kojom su tvorili niz slika koje pojam hibridnosti ovog izvedbenog žanra (a i bolesti same kao teme) promatraju s posve druge strane: naklonjene, tople i ljudske.

Splitska skupina Room 100 upravo je ono novo cirkusko sjeme koje je na ovim područjima zasijano gostovanjima na festivalima, među kojima i prošlogodišnjim Perforacijama. Izvođačima Jakovu Labroviću i Antoniji Kuzmanić, kao što to redovno biva s novim izvođačkim formama i njezinim izvođačima u okvirima ove zemlje, bolje ide izvan granica iste te su stoga i prepoznati u novocirkuskoj Francuskoj kao talenti u koje treba ulagati. Predstava C8H11NO2 je, između ostalog i zbog toga, nastala u međunarodnoj koprodukciji.

Na drugoj strani grada, u kazalištu ITD i Studentskom centru, iste je večeri, nešto kasnije, poslije 23 sata, nastupila cijela plejada raznorodnih umjetnika u sklopu NOĆI PERFORMANSA koja je trajala do četiri sata ujutro: East Rodeo - braća Alen i Nenad Sinkauz, javnosti poznati, između ostalog, i po nastupima s Ivanom Sajko, potom Miljana Babić s performansom One night stand, Ljiljana Tasić i Dušan Bročić u performansu Usko grlo, Ivica Buljan s izvedbom Tomaž Šalamun is a monster, Petra Kovačić sa svojim Refleksijama, grupa ABS te Oliver Frljić sa skupinom Revolution is My Boyfriend u radu posebno koncipiranom za ovu noć, kojim su ponovili neke izvedbene i perceptivne strategije koje su donekle oprobane u redateljevim ranijim naslovima ostvarenima u institucionalnim ili vaninstitucionalnim okvirima.

Osim navedenih programa, jučer su unutar Showcasea na programu zagrebačkih Perforacija izvedena djela poznatih imena hrvatske izvedbene umjetnosti: 'Izlog' Nataše Rajković i Bobe Jelčića, 'Mrzim istinu' Olivera Frljića, te 'Saloma' provokativnog redatelja Branka Brezovca koji je svoje novo kontroverzno djelo smjestio u meku konzumerističke svakodnevice – šoping centar Avenue Mall. 'Salomu' možete pogledati i večeras u 22.30.

Sutra je na rasporedu izvedba 'Kriegspiela' D. B.Indoša i Tanje Vrvilo, koja se temelji na nikad zaživjeloj, ali intrigantnoj varijaciji šaha koja se temelji na Napoleonovoj strategiji ratovanja, te 'Bliss', kolaž monodrame, mjuzikla, eseja i tragedije o grozničavoj potrazi za istinom. U predstavi slovenske plesačice, koreografkinje i autorice Male Kline sudjeluje posve raznovrstan ansambl sastavljen od stand-up komičara koji to nije, preko drag-queen koja bi to jako željela postati. Strategije šesteročlanog ansambla potpuno su različite, od šoka do ugode, i pridonose manifestaciji scenske shizofrenije više pojedinačno nego u suigri – a kako to sve funkcionira, provjerite u Zagrebačkom plesnom centru u pola deset! Više o festivalu pročitajte na: www.perforacije.org