AUTOR PTIČJEG GNIJEZDA

Vlasti naredile rušenje studija Ai Weiweija

03.11.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Kineski umjetnik Ai Weiwei ponovno se našao na udaru vlasti svoje matične države nakon što je naređeno rušenje njegova studija u Šangaju

Weiwei je poznat politički aktivist koji se u prošlosti već nekoliko puta našao u direktnom sukobu s vlastima.

Unatoč priopćenju lokalnih šangajskih vlasti da iza odluke stoji nepostojanje potrebnih dozvola, umjetnik smatra da je posrijedi politička odluka utemeljena na njegovim potezima iz nedavne prošlosti.

Kao potencijalan povod navodi svoje zalaganje u slučaju Yang Jia, koji je usmrtio šest policajaca nakon što su ga uhitili i pretukli jer je vozio bicikl bez potrebnih dozvola, a Weiwei ga je pretvorio u internetsku zvijezdu. Ove godine kineski umjetnik snimio je i dokumentarac o šangajskom odvjetniku i aktivistu Feng Zhenghu, koji je više od 100 dana proveo u zračnoj luci Narita u Tokiju nakon što mu je osam puta zabranjen ulazak u Kinu.

Lani je Ai Weiwei završio u bolnici nakon što ga je pretukla policija u pokrajini Sečuan gdje je pružao podršku aktivistu Tanu Zuorenu.

Weiweija, najpoznatijeg po pekinškom olimpijskom stadionu Ptičje gnijezdo, odluka vlasti ne čudi, ipak slučaj ga zbunjuje zbog činjenice da je izgradio studio upravo na poziv čelnih ljudi Šangaja.