CROATIE, LA VOICI

Vlasta Delimar posvetu Gotovcu vodi u Pariz

21.09.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Vlasta Delimar i Milan Božić izvest će po odabiru kustosa Mehdija Britha, iz francuskog Instituta za kulturu, a u sklopu Festivala hrvatske kulture u Francuskoj, performans diptih pod nazivom 'Apsolutni umjetnik', hommage Antoniju G. Laueru, tj. Tomislavu Gotovcu

Performans će biti izveden 24. rujna 2012. u 20 sati u Hotel Paticulier na Montmartreu koji je kultni performerski prostor za izvedbene umjetnosti grada Pariza.

Performans 'Slušanje radija' nastao je kao posveta našem najvažnijem performeru Tomislavu Gotovcu koji je 2003. promijenio svoje ime u Antonio Gotovac Lauer. S Vlastom Delimar vezivalo ga je prijateljstvo i zajednički rad koji nisu prekinuti ni nakon njegove smrti - Vlasta Delimar, uz Gotovca najvažnija hrvatska performerka, nastavila je izvoditi zajedničke projekte i oživljavati njegov rad.

'Slušanje radija' inspirirano je Gotovčevim ciklusima performansa - 'Slušanje radija', 'Gledanje TV', 'Čitanje novina' - s time da je on na radiju slušao regularni program, dok ćemo mi slušati njegov fenomenalan tekst o golotinji iz filma Darka BavoljakaStupid Antonio presents'. Tekst će na francuskom izvesti Sven Medvešek

Drugi dio performansa bit će po uzoru na njegov performans iz 2003. koji je bio hommage Billy Holiday koji je izveo u Parizu, no ne u potpunosti jer mu nije bilo dozvoljeno koristiti paljenje šibica. Hommage Antoniju G. Laueru bit će u znaku paljenja šibica - što je nama dozvoljeno - za svaku njegovu godinu života, uz naravno nezaobilaznu zvučnu pratnju Billy Holiday.

Uz preformans umjetnici će predstaviti i knjigu koja je 2011. napravljena u izdanju Perforacije festivala kao rezultat jednogodišnjeg projekta Apsolutni umjetnik Antonio G. Lauer koji je bio izveden u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Štaglincu, Veneciji, Londonu i Parizu.

'Slušanje radija' bilo je izvedeno u Parizu i prošle godine na više lokacija: na ulicama Pariza u okolici katedrale Notre Dame te u sklopu mjesečnih događanja performans udruge Dimanche Rouge u prostoru Petit Bain.

S obzirom da je ovo prvi performans u nizu ciklusa hrvatskih performera Festivala hrvatske kulture u Francuskoj, publici će se prije samog nastupa umjetnika obratiti i Isabelle Delage, izbornica Festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici